Zangeres Kinga Bán (37) is maandagochtend om acht uur naar haar Hemelse Vader gegaan.

Met de zon in haar gezicht heeft Kinga afgelopen zaterdag nog samen met Reinder, Ike, Liva en Kene het liedje ‘Wakker met de zon’ en het liedje ‘Check!’ van Ike meegezongen. Daarna is Kinga rustig in slaap gevallen en niet meer wakker geweest. Vanmorgen met de geluiden van de kinderen op de achtergrond is Kinga in het bijzijn van haar gezin in alle rust en vrede overleden.

Solo

Kinga was bij het grote publiek vooral bekend als zangeres van Sela en de Opwekking Band, maar ze heeft de laatste jaren ook nog veel solo-muziek gemaakt. In 2012 werd bij de zangeres borstkanker geconstateerd. Ondanks haar ziekte is ze wel altijd blijven zingen. Als solo-artieste maakte ze in eerste instantie het album ‘Uit Liefde’, met liederen voor de mensen in haar directe omgeving. Nadat ze eind 2016 afscheid nam van Sela, verscheen ‘Vandaag’, waarin ze opriep niet teveel over de dood na te willen denken en vooral ook te willen genieten van het leven.

Nieuwe naam

Op 6 mei 2019 ging Kinga naar haar Hemelse Vader. In het overlijdensbericht op haar Facebook-pagina staat een omschrijving hoe ze haar nieuwe leven voor zich ziet: “De stad bruist, de mensen zingen. Een feest als nooit tevoren. Dan klinkt mijn naam, mijn nieuwe naam. Ik ben opnieuw geboren.”

Woensdagavond is er tussen 17:00 en 21:00 uur gelegenheid om afscheid te nemen in de Lichtboog in Houten. Op de website kingaban.nl wordt maandagmiddag een condoleanceregister geopend. Vrijdag vindt in besloten kring de begrafenis plaats.

(On)verwacht

In Sandwich hoorde je de reactie van Hans van Vuuren, presentator bij Groot Nieuws Radio, op het overlijden van Kinga Bán. “Verwacht maar toch onverwachts. We weten al sinds 2012 dat dit moment er aan zat te komen. Het is een zegen dat we zo lang van Kinga en haar stem mogen genieten. En tegelijkertijd is het toch ook schrikken als het moment daar is.”

Het hele gesprek met Hans van Vuuren kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Kinga Bán