Brian Houston, de oprichter van de internationale megakerk Hillsong Church, heeft ontslag genomen na een intern onderzoek waaruit blijkt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Dat is niet het eerste schandaal in deze kerk, waarvan de muziek wereldwijd geluisterd wordt. Ook bij Groot Nieuws Radio draaien we deze muziek graag. Kunnen we nog naar de muziek blijven luisteren?

Verschrikkelijk, vindt theoloog en spreker Ron van der Spoel, tevens bestuurslid bij Groot Nieuws Radio, het nieuws. “Ik dacht: oh nee, niet weer. Hiermee wordt de kritiek en het cynisme van veel mensen richting de kerk bevestigd. Het raakt me altijd erg als de kerk beschadigd wordt en daarmee ook de naam van God.”

Verheven posities

Hoe kan het toch steeds weer fout gaan in kerken? “Ik denk dat het per situatie ook weer verschilt. Je ziet niet alleen in de kerk, maar ook in de politiek en het bedrijfsleven: overal waar leiders op een schild worden verheven en alleen maar jaknikkers om zich heen hebben, is er het risico dat ze denken alles te kunnen maken. Ik heb het idee dat mensen die op hoge leiderschapsposities zitten, soms was losgezongen raakt van de realiteit. Je ziet dat de dienende houding verdwijnt als mensen erg naar de ogen gekeken worden.”

Om dit te voorkomen, is het volgens Ron heel belangrijk dat er sprake is van gedeeld leiderschap. Zo is een team van oudsten of een kerkenraad volgens hem noodzakelijk. “Het mag nooit zijn dat alle beslissingsbevoegdheid naar één persoon gaat. Dat gaat niet goed.”.

Cancelen

We leven in een tijd waarin fouten van mensen erin resulteren dat je ‘gecanceld’ wordt: je mag bijvoorbeeld ergens niet meer komen, of je muziek wordt niet meer gedraaid. Wat betekent dat voor nu? Moeten we nu ook stoppen met het luisteren naar muziek van Hillsong? Wat Ron betreft niet. “Wat Brian Houston heeft gedaan is fout en het is goed dat hij uit zijn positie gezet.” Maar om nu alles van de Hillsong te cancelen, vindt hij te ver gaan. “Het betekent niet dat alles uit die kerk nu opeens fout is. Kijk gewoon naar de inhoud van het lied. Verheerlijkt dit lied de Heere God? Dan kan je het gewoon blijven zingen.”

Hij benoemt dat de muziek van Hillsong veel mensen helpt om God te eren en te aanbidden. “De verantwoordelijkheid voor zijn daden ligt bij Brian zelf. Laten we ons niet alles laten afpakken door de zonde van één man.” Dit is ook de reden waarom Groot Nieuws Radio de muziek van Hillsong blijft draaien.

Hillsong Church

Dinsdag werd bekend dat ‘Global Senior Pastor’ Brian Houston zijn ontslag bij de internationale megakerk Hillsong Church heeft ingediend. Veertig jaar geleden richtte hij de kerk op, dat inmiddels in 27 landen vertegenwoordigd is en waarvan de muziek wereldwijd onder christenen geluisterd wordt.

Het is niet het eerste incident in de megakerk. Zo werd Houston eerder al bekritiseerd omdat hij het seksueel misbruik van kinderen door zijn vader zou verbergen. Maar ook Carl Lentz, een andere Hillsong-leider, moest opstappen nadat bleek dat hij meerdere affaires had.

Beluister het gesprek met Ron van der Spoel:

Beeld: Unsplash