Een band die een podcast maakt, het is niet het eerste waar je aan denkt. Toch is dat wat de band Sela gedaan heeft. Maandag verscheen de eerste aflevering ‘Ik zal er zijn’. Reden voor Hans van Vuuren om bandleden Peter Dijkstra en Adrian Roest diezelfde dag uit te nodigen in Backstage. “Eigenlijk lijkt de podcast wel een beetje op Backstage.”

Iedere aflevering bespreken muzikanten en schrijvers één van de nummers van Sela. Peter: “We praten over het ontstaan, de tekst, maar ook tips voor als je het nummer zelf wilt spelen. We nemen vragen van luisteraars mee en Frans [Korpershoek] gaat met luisteraars in gesprek.” Eén aflevering duurt ongeveer een half uur.

De eerste aflevering gaat over het lied ‘Ik zal er zijn’ dat misschien wel het meest bekende nummer van de band is. Peter: “Dat was geen bewuste keuze, maar uiteindelijk kwam het mooi uit.” In de podcast is onder meer Hans Maat, bedenker en oprichter van Sela, aan het woord.

“Terugkijkend was dit een heel bijzondere tijd,” zegt Adrian over de periode waarin het nummer geschreven werd. Het was de periode waarin zangeres Kinga Bán ziek was en daarvoor behandeld werd. “Het is een heel hoopvolle cd met mooie liedjes. Hoet voelde alsof God ons droeg, het was een hele lichte tijd. En Kinga was vitaler dan ooit.”

Op deze manier leer je stukje bij beetje de geschiedenis van zowel de band als hun muziek kennen, en dat is wat tijdens dit gesprek in Backstage al in het klein gebeurde. De beginperiode, de wisseling van bandleden en het eerste videoconcert dat ze weer konden spelen na de uitbraak van het coronavirus. Én natuurlijk een tipje van de sluier voor toekomstplannen.

Luister hier het hele gesprek met Peter Dijkstra en Adrian Roest terug:

Afbeelding: Facebookpagina Sela