Sela start op 4 maart met een nieuwe Paastour waarin wordt stilgestaan bij het lijden en sterven van Jezus, maar ook bij Zijn opstanding. De band zoekt daar bewust voor een goede balans in. “Soms zingen we zoveel over de opstanding, zonder dat we de diepte van het lijden vatten”, vertelt drummer Peter Dijkstra woensdag in Backstage bij Groot Nieuws Radio.

“We gaan niet alleen het lijden bezingen, maar ook de opstanding. Ook al is het nog geen Pasen, we kijken wel vooruit. We proberen bewust stil te staan bij het lijden, maar dan in de goede balans. Het kan niet zonder elkaar”, vertelt Peter, die samen met de bandleden Frans Korpershoek en James McMillan te gast was in Backstage.

Luister hier naar ‘Via Dolorosa’ van Sela. De tekst gaat onder de video verder.

Nachtwake

In de Paastour zullen sommige dingen hetzelfde zijn, maar de band vernieuwt ook een aantal onderdelen. Ze laten zich daarbij graag inspireren door andere christelijke tradities, zoals die van de Rooms-katholieke kerk waar  vlak voor Pasen vaak een nachtwake wordt gehouden.

“De nacht voor Pasen blijven mensen wakker en wachten ze op de schemer van de nieuwe dag. Op het moment dat de zon opkomt, wordt er een kaars de kerk binnengedragen. Het vuur wordt verspreid, steeds meer kaarsjes gaan aan. En dat ze tegen elkaar zeggen: de Heer is waarlijk opgestaan! En dat dan het Paasfeest begint.”

“Die gedachte van het wachten vanuit het donker naar de schemer, het opkomen van de nieuwe dag, dat willen we in het programma terug laten komen”, vertelt Peter. Dat wordt toegepast door het licht in de kerk te dimmen en het laten binnendragen van de kaarsen.

Het hele gesprek met Peter Dijkstra, Frans Korpershoek en James McMillan van Sela is hier terug te luisteren.

Beeld: Facebookpagina Sela