Met een carrière van ruim 30 jaar heeft Rebecca St. James al heel wat podia gezien. Maar als je vraagt naar het leukste optreden, dan noemt ze gelijk haar eerste EO Jongerendag. Het was haar debuut voor het Nederlandse publiek. En die ontmoeting zorgde voor een bijzondere band. Het belooft dan ook een warm weerzien te worden wanneer Rebecca terugkeert naar ons land! Op donderdag 25 mei is het zover, dan is ze er na jaren weer voor een avondvullend aanbiddingsconcert in Veenendaal. Ze spreekt er uitgebreid over met Hans in Backstage.

Liefde en acceptatie in Nederland

Enthousiast vertelt Rebecca over haar eerste bezoek aan ons land, voor een EO-Jongerendag: “Ik was nog nooit in Nederland geweest, maar toch zongen de mensen heel hard mee. Het was alsof ze mij al jaren kenden. Ze deden enthousiast, gaven high fives en wilden knuffels geven. Ik weet niet wat er gebeurde, maar ik voelde een speciale connectie die er vanaf het eerste moment was. Ik ervoer een liefde en acceptatie die ik echt niet overal op die manier krijg. Vanaf dat moment is er iets bijzonders gebleven tussen mij en het Nederlands publiek.”

Als ze weer naar Nederland komt, doet ze dat dan ook niet alleen. Ze neemt namelijk haar hele gezin mee: “Zo kan ik die ervaring ook met Jacob kan delen! Bovendien komen we een dag eerder zodat ik mijn kinderen iets van Nederland kan laten zien.”

Muzikale familie

Als tiener brak Rebecca al door met haar muziek. Wat volgde was een succesvolle carrière die nu al decennialang voortduurt. Het bijzondere is dat ze hierin veel samen met haar familie doet. Zo is broer Daniel er achter de schermen vaak voor de lichten. Ook haar vader is achter de schermen betrokken bij haar management.

Haar andere broers, Joël en Luke, ken je vast wel als de zangers van For King & Country. Samen met Rebecca treden ze regelmatig op. Ook schreven ze samen het lied Kingdom Come, een speciaal lied over herleving in ons hart.

‘Mijn waarde ligt niet in mijn muziek’

Tien jaar lang moesten de fans van Rebecca wachten op nieuwe muziek. Na haar trouwen was ze de eerste vijf jaar helemaal niet bezig met muziek: “Het was een tijd van verwerking. Ik leerde toen mijn identiteit en waarde buiten de muziek kennen. Als je op dertienjarige leeftijd al start met touren, kun je heel gemakkelijk je waarde gaan baseren op wat je allemaal te bieden hebt of doet.”

In haar vijfjarige pauze mocht Rebecca van God leren om haar waarde daar niet van af te laten hangen: “God zei tegen mij: ‘Je hoeft nooit meer opnieuw te zingen of zelfs te spreken. Je kunt gewoon met iemand in een ruimte zitten zonder ook maar een woord te zeggen en nog iets heel waardevols bieden. Gewoon door wie je bent en hoe Ik je gemaakt hebt’. Ik heb nu meer liefde voor de kleine versie van mijzelf”.

Benieuwd hoe deze lessen zich weerklinken in de muziek die Rebecca na deze periode maakte? En wat we daarvan gaan terughoren tijdens haar concert in Nederland? Luister dan het hele gesprek hieronder terug!