Van een uitbundig springende zaal naar een moment van gebed en verstilling in slechts een paar seconden. De muzikanten van Rend Collective krijgen het voor elkaar! In Amsterdam en Zwolle bezorgden ze het Nederlandse publiek een fantastische avond. We spraken een van de bandleden, Gareth over hun muziek en de plannen die de band heeft.

De hele Melkweg werd stil om samen te bidden; een bijzonder moment! Gareth vertelt waarom de band het belangrijk vindt om juist deze momenten te creëren: “We zien onszelf als een ‘feestband’, maar ook connecten met God door gebed en aanbidding is onderdeel van onze relatie met Hem. We zijn hier niet om de rocksterren te zijn, maar om de kerk te zijn. Dat doen we alleen niet in een kerkgebouw.”

God heeft een plan

Twee jaar geleden, toen de coronacrisis net begon, bracht de band hun album I Choose To Worship uit. Wat de omstandigheden zijn, we kiezen ervoor om God te aanbidden. Dat is de boodschap die Rend Collective met dit album wilde delen. Achteraf gezien bleken de nummers heel goed aan te sluiten op de situatie van veel mensen: “Het was de perfecte boodschap om in die tijd te brengen. Je kunt zeggen dat het toeval is, maar we geloven dat God een plan had. We zijn dankbaar dat we deze boodschap mochten delen.”

Nog geen maand geleden kwam hun nieuwste single Plans uit. Het is opnieuw een nummer waar veel mensen zich in zullen herkennen, vertelt Gareth: “Iedereen voelde zich verloren en verward. Maar ik geloof echt in de plannen en doelen van God. Die zijn er niet altijd uit zoals wij zouden willen. Soms werkt God door onze omstandigheden heen, in plaats van dat Hij ze verandert. Uiteindelijk verandert Hij ons daardoorheen.”

Een nieuw album

Zelf heeft Rend Collective ook mooie plannen: “Ons hoofddoel is om aanbiddingsmuziek te spelen op plekken waar je normaal geen kerkmuziek hoort. We willen het evangelie brengen bij mensen die nooit in een kerk zouden komen. Dat is in lijn met de opdracht die Jezus ons geeft, om de hele wereld in te gaan en mensen tot zijn discipelen te maken.”

Eind augustus komt het nieuwste album van Rend Collective uit met de naam ‘Whosoever’. De naam komt uit een oude vertaling van Johannes 3:16, waar staat: ‘Whosoever believeth in Him should not perish, but have everlasting life.’

Met dit album wil de band niet alleen mensen in de kerk bereiken, maar ook daarbuiten: “Het christendom is de enige organisatie die bestaat voor haar niet-leden. We zijn er niet om onszelf blij te houden, maar we worden geroepen om erop uit te gaan en anderen te roepen. Juist in deze tijd willen we de boodschap van Johannes 3 vers 16 uitdragen, dat God zo van deze wereld houdt. Dat is een sterk fundament waarop we mogen staan. “