Vanaf vrijdag trekt theoloog en cabaratier Rob Favier door het land om zijn oudejaarsconference ‘Rob knoopt de eindjes aan elkaar’ op te voeren. In De Nieuwe Morgen blikte hij maandag alvast terug op het afgelopen jaar. “Als je een oudejaarsconference maakt, moet je bovenop het nieuws zitten. Soms had ik het gevoel: kon ik de televisie maar een maandje uitzetten.”

Klimaatgedoe

“Er is dit jaar zoveel vervelends gebeurd, dat komt ook voorbij in de conference. Bijvoorbeeld dat hele klimaatgedoe. Nu heb ik hier de krant van vanochtend liggen waarin met grote letters staat: ‘Klimaattop Madrid faalde’. Dan denk ik: waar zijn we mee bezig als mensheid? Daar kan ik me echt wel over opwinden”, vertelt Rob Favier bij Groot Nieuws Radio.

Naast het klimaat gaat hij het ook hebben over complottheorieën. “Dat gaan we eens lekker in de maling nemen. Voor de rest verklap ik nog niet veel, dan moeten de mensen maar gewoon lekker komen.” In totaal voert Rob Favier zes keer zijn oudejaarsconference op.

Geen gore grappen

Rob Favier is niet de enige die in de laatste weken van december een oudejaarsconference geeft. Toch onderscheid hij zich van andere cabaretier. “Ik vind het mooi om als christen een statement te maken: wij kunnen ook veel lol hebben met elkaar, zonder dat we mensen de grond in trappen of dat we hele gore grappen vertellen. Gewoon lekkere, natuurlijke en vrolijke humor.”

Voor de cabaretier is lachen een serieuze zaak. “Als mensen niet kunnen lachen, dan ben je ongelukkig. Ik heb in een van mijn boekjes geschreven: de armste mens is de mens die niet om zichzelf kan lachen. Dan zit je zo gevangen, dan neem je echt jezelf veel te serieus. Wat mij betreft moet er veel te lachen zijn.”

Het hele gesprek met Rob Favier kun je hier terugluisteren.

Beeld: Rob Favier