Met zijn voorstelling ‘Rechtop mens’ gaat zanger Matthijn Buwalda dit najaar het theater in. “We verstoppen ons al snel als er dingen gebeuren waar we niet trots op zijn of als omstandigheden moeilijk zijn. Ik geloof oprecht dat we zijn gemaakt om rechtop te leven.”

Er staan 20 voorstellingen op de planning. Hij is blij dat Groningen sinds een tijd weer op het lijstje staat. “Eindelijk is het gelukt en mogen we toch ook daar spelen”, vertelde hij donderdag in Backstage.

Wegkruipen

De voorstelling heet ‘Rechtop mens’. “Wat ik veel zie en ervaar, is dat we zijn geneigd om ons te verstoppen als er dingen gebeuren waar we niet trots op zijn of als omstandigheden moeilijk zijn. Onze eerste reactie is vaak: wegkruipen en verstoppen.”

Dat is niet de bedoeling, vindt hij. “Ik geloof oprecht dat we gemaakt zijn om rechtop te leven. Dat we gemaakt zijn om overeind te mogen staan met de dingen die we fout doen. Ik vind het intrigerend dat ons dat niet lukt.”

Kan dat wel, begon Matthijn zich af te vragen. “Kunnen we rechtop blijven staan in ons leven als het stormt? Maar ook als het leven gewoon het leven is? Hoe moet dat dan?”

Rechtop staan

En zo is zijn theatertour ontstaan. Het resultaat is een combinatie van liedjes en verhalen. De liedjes zullen de boventoon voeren. “De liedjes gaan over het leven met elkaar en met God. Over het dagelijks leven.”

Eén van de liederen, heet net als het bijbehorende album, Rechtop mens. Het refrein gaat als volgt:

Rechtop mooie kinderen
Met je lijven vol talent
Laat de wereld je niet hinderen
Gun jezelf eens wie je bent

Oftewel, zegt Matthijn. “Durf eens rechtop te staan.”

Album

Op hemelvaartsdag wordt het album live opgenomen in Theater Odeon Zwolle. Tickets daarvoor zijn verkrijgbaar via truetickets. De complete lijst met voorstellingen vind je hier.

Beluister hier het interview:

Beeld: Theatertour ‘Rechtop Mens’ van Matthijn Buwalda