Wat betekent muziek voor je? Op die vraag valt violist Laura van der Stoep even stil. Zoekend naar woorden om te beschrijven wat muziek is: “álles.”

Als violist in het Nederlands Philharmonisch Orkest voelt Van der Stoep zich gezegend dat muziek maken haar baan is, vertelt ze aan Hans van Vuuren in ‘t Heerlijk Loflied. En ook al is het nu in de coronacrisis lastig om samen te oefenen, laat staan om op te treden, die muziek is altijd. “Muziek is zo krachtig. Vanaf het allereerste begin, bij baby’s, lokt muziek al reactie uit. Muziek beweegt, het maakt los en verbindt. Een wereld zonder, dat kan niet. Muziek is alles.”

Beleven

“Muziek heeft de kracht om emoties los te maken, en om emoties te planten,” vertelt Van der Stoep. Het raakt haar hoorbaar. “Musiceren ter eer en glorie van God. Dat moment met elkaar beleven, met elkaar aanbidden. Je geloof en de muziek beleven. Als ik denk aan de concerten die we spelen, in kerken die soms zo koud zijn dat de wolkjes uit je mond komen en mensen met de jassen aan zitten. Daar denk je nu verlangend naar terug, omdat het niet kan op dit moment.”

God is erbij

Het is haar diepste wens om als beroeps te blijven musiceren, zegt Van der Stoep. Ondanks dat ook de cultuursector hard getroffen wordt, is ze rustig onder het idee dat haar toekomst wellicht toch anders zal lopen. “In mijn stille tijd met God heb ik mij overgegeven aan wat er gaat gebeuren. Ik bid nog steeds krachtig en ben vurig met Hem in gesprek. Maar ik heb echt gezegd: Úw wil geschiede. Ik wéét dat God met mij is, dat heb ik eerder mogen ervaren. Ik heb mijn hartenwens kenbaar gemaakt, maar als het anders loopt weet ik dat God erbij is en ook dat prachtig zal zijn.”

Luister het hele gesprek met Laura van der Stoep hieronder terug.

Beeld: eigen foto