Seculiere muziek, voor de ene christen gaat dat er echt niet in. De andere christen luistert er juist volop naar. Fred Omvlee is popdominee en organiseert met enige regelmaat Elvis-vieringen en Top 2000-kerkdiensten. Voor hem is popmuziek en geloof absoluut geen tegenstelling. “Het gaat niet om de intentie van de zanger of de schrijver, maar simpelweg om wat het jou doet”, vertelt hij bij Groot Nieuws Radio.

Geraakt

Hét nummer van Elvis dat er voor Fred Omvlee uitspringt is ‘Precious Lord Take My Hand’. “Dat zeg het al: Heer, ik heb het moeilijk, pak mijn hand. Ik werd gelukkig en moest huilen tegelijk toen ik dat hoorde op een kwetsbaar moment in mijn leven. Toen dacht ik: dit lied moet ik in de kerk gebruiken. Ik zie dat veel mensen daardoor geraakt worden.”

Ook seculiere nummers als ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij en ‘Fix You’ van Coldplay vinden vaak hun weg naar de kerk. Omvlee: “Dat zijn allebei nummers die niet strikt religieus zijn, maar zing je het in de kerk, dan wordt het religieus. Dat is het bijzondere: seculiere muziek die niet religieus bedoeld is, wordt religieus als je het samen zingt in de kerk.”

Stemmigheid

Toch zijn er grenzen aan wat Fred Omvlee luistert aan seculiere muziek. “Ik kan me dat voorstellen bij rapnummers die grof zijn, maar dat is niet mijn genre, daar luister ik niet naar. Het hele genre waar ik wel naar luister, de feel good nummers, het ergste zou kunnen zijn dat het over seks gaat.” Daarnaast benadrukt Omvlee dat niet elk nummer geschikt is voor de kerk. “Er moet altijd een bepaalde stemmigheid in zitten, de tekst moet tot de verbeelding spreken.”

Het hele gesprek met dominee Fred Omvlee kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Van Elvis-viering tot U2-dienst’ waar hij aan werkt, kun je bestellen via Kameel.nl.

Beeld: Unsplash