Alle boeken van de Bijbel op muziek zetten. Dat is de missie van Project of Love, een initiatief van muzikant Xander Stok. Dit project is ontstaan uit een diepe liefde voor het Woord van God. Elke week maakt Xander een nieuw lied. Gelukkig hoeft hij dat niet alleen te doen: “Ik doe dit samen met de Heilige Geest!”. In Backstage is Xander te gast om te vertellen over het project en zijn bijzondere levensverhaal.

Hoewel Xander de muziek in zijn eentje schrijft, ziet hij zichzelf niet als enige eigenaar van het project: “Het is een team. Ik doe dit samen met de Heilige Geest. Ik weet niet of je kan zeggen fiftyfifty, maar Hij heeft een heel groot aandeel. Zonder Hem had ik dit project niet.”

De kerk uitgewerkt

Drie jaar geleden kwam Xander tot geloof. Daarvoor had hij het cliché ‘rock and roll-bestaan’. Hij zat in verschillende bands en tourde de wereld over. Maar ook zwarte kanten maakten deel uit van zijn leven. Lange tijd was Xander depressief, suïcidaal en vocht hij tegen veel verslavingen.

Na een kerkelijke opvoeding, voelde het in zijn tienertijd alsof hij de kerk werd uitgewerkt: “Toen ik twaalf of dertien was, had ik lange haren. Ik liep ‘s ochtends de kerk in en de koster zei geen gedag meer. Dat was het eerste belletje dat bij mij ging rinkelen. Toen begon ik te merken dat ik langzaam steeds meer de kerk uit gewerkt werd. Ik paste er niet meer in, dat had puur te maken met mijn uiterlijk.”

Doodongelukkig

De manier waarop de kerk Xander behandelde, zorgde voor veel schade. Het veranderde hoe hij naar God keek en hij wilde niets meer met het geloof te maken hebben. Vanaf zijn zeventiende was Xander vaak depressief. Hij voelde zich zo ongelukkig dat hij zelfmoord wilde plegen.

Op zijn laagste dieptepunt ontmoette hij God: “In 2019 besloot ik God toch nog een kans te geven. Ik was zo kapot, dat ik uiteindelijk al mijn zooi naar Hem heb toe getrapt. Ik heb gezegd: ‘Als U er dan écht bent; hier is het!’ Op dat moment voelde het alsof er een grindtegel van 30 kilo van mijn schouders viel.”

‘Zing wat je leest’

Het zorgde voor een ommekeer in zijn leven. Xander begon God steeds beter te kennen en kreeg een intieme, levende relatie met Hem. In 2021 las Xander in de Bijbel. Hij houdt van Engels en daarom las hij in de New Living Translation. Toen hij Jesaja 12 las, hoorde hij een heldere stem: “Pak je gitaar en zing wat je leest”.

Al stuntelend probeerde Xander gehoor te geven aan de stem. Het klonk eerst nergens naar, totdat de Geest hem opdracht gaf om niet na te denken: “Toen mijn eigen gedachten weggingen, merkte ik dat er in één keer zo’n mooie melodie uit kwam dat ik er bijna van schrok. Ik ging spelen, nam het gelijk op en mijn eerste Jesaja lied was een feit.”

Vanaf dat moment schreef Xander elke dag twee of drie boeken van Jesaja uit tot een lied. Na drie weken had hij heel Jesaja op muziek staan. Het waren niet zijn eigen woorden, maar de letterlijke teksten uit de Bijbel: “Eigenlijk is het de soundtrack bij wat ik lees.”

Niet mijn idee

Eerst wist Xander niet goed wat hij met de muziek moest doen. Dat veranderde toen hij een droom kreeg, waarin Jezus tot hem sprak. In die droom zei Jezus: “This is our project of love, together we will show the heart of the Father to the world”.

Het hart van de Vader aan de wereld laten zien. Dat doet Xander nu met zijn muziek. Inmiddels luisteren alleen op Spotify al ruim 20.000 mensen per maand naar de liedjes. Hoe het verder gaat, dat is voor Xander zelf ook de vraag: “De Heilige Geest is hierin de initiatiefnemer. Momenteel gaat het om één lied per week, ik zal wel horen als het anders wordt.”

Het hele gesprek met Xander luister je hieronder terug:

In dit gesprek gaat het over zelfmoord. Is dit onderwerp voor jou herkenbaar en wil je er met iemand over praten? Dat kan ook anoniem: chat via www.113.nl of bel gratis naar 0800-0113.