Onder de duizenden gevluchte Oekraïeners die ons land binnenkomen, zitten ook minderjarigen die recht hebben op onderwijs. Onder meer op de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem komen zij terecht.

In de afgelopen twee weken zijn er nu dertien Oekraïense leerlingen op het Gomarus gekomen om onderwijs te volgen. Ook lopen er nog zeven nieuwe aanmeldingen, vertelt gymleraar Pieter Kleppe in De Nieuwe Morgen. Hij coördineert het onderwijs voor deze bijzondere groep scholieren.

Plek en kennis

“Stel je eens voor”, zegt hij. “Je moet een tasje pakken, vertrekt in een bus en komt na 2-3 dagen in een land aan. Je weet niet eens welk land, je verstaat de taal niet, je kan niks lezen, de letters zijn anders. En dan wil je naar school. Hoe zou je dan behandeld willen worden? Als ik dan kijk naar die leerlingen denk ik: we hebben plek, we hebben ruimte. Er is genoeg kennis. Laten we hier aan beginnen.”

“Er komt best wat werk op je af”, vertelt Pieter Kleppe. “Je moet veel regelen. Hoe geef je ze een plek in de klas? Maak je één aparte klas, of probeer je ze in groepjes te laten integreren in andere klassen om de sociale contacten te bevorderen?”

Daar lag vooraf geen uitgebreid stappenplan voor klaar. “Er is geen route beschreven, dus we moeten het zelf een beetje ontdekken. Samen met andere scholen.”

Taal

De taalbarriére vormt daarbij wel een uitdaging. “In het begin zit je te prutsen met vertaalapps. Gelukkig hebben we twee mensen gevonden in Gorinchem die allebei uit Oekraïne komen en ons vrij snel kwamen helpen met vertalen.”

Een deel van de vakken volgen de Oekraïense leerlingen samen met de andere scholieren. “Vakken zoals sport, muziek en techniek volgen ze samen. Maar bij vakken zoals Frans, Duits, natuurkunde en wiskunde speelt de taalbarriére mee en is er een aparte klas met een Oekraïense docent.”

Elke Oekraïense leerling krijgt een buddy. “Daar is veel animo voor”, vertelt Kleppe. “Wij vinden dat ontzettend leuk. Ook zie ik het als een verrijking om die leerlingen mee te nemen.”

Beluister het gesprek: 

Beeld: Unsplash