Van de buitenkant lijkt elk gezin soms een perfect plaatje. Maar als je achter de voordeur kijkt, is het plaatje vaak minder fraai dan wordt voorgesteld. Annemarie ten Brinke schreef een boek over de eerlijke en kwetsbare kant van moeder zijn: Weg met het perfecte plaatje.

Machteloos

Annemarie ten Brinke is getrouwd met Arjen ten Brinke en samen zijn de ouders van vijf kinderen. In het programma Brandstof beschrijft ze de stress van een zondagmorgen waarop elk kind zijn eigen weg wil gaan. “Ik voel die machteloosheid, het gevoel dat je het niet onder controle hebt. Je hebt een plaatje in je hoofd, maar blijkbaar hebben je kinderen dat plaatje niet in hun hoofd. En dat botst gewoon.”

Kwetsbaar

“Er zijn heel veel goede opvoedboeken die ik vaak een beetje negeer, omdat ik dat spannend vind”, vertelt Annemarie ten Brinke bij Groot Nieuws Radio. “Er staan hele goede tips in, maar bij mij thuis werkt niet altijd alles. En ik miste zelf heel erg de eerlijke en kwetsbare kant van moeder zijn. Ik praatte er ook nooit zoveel over, totdat ik er zelf eerlijk over werd en merkte hoeveel je terugkrijgt aan herkenning. Het is mijn verlangen om een bemoediging te zijn voor de ander.”

Luisteren

Er heerst nog vaak het beeld dat je kinderen het product zijn van wat jij er in stopt. Je zegt: liegen doe je niet, dus je kind liegt niet. Maar dat beeld heeft wat bijstelling nodig. “In de tijd dat wij kleine kinderen hadden, werd er zo op ons gereageerd: slaapt jouw kind niet? Die van mij doet dat wel, want ik doe dit en dat. Maar je kunt dat niet allemaal zo gelijktrekken. Elk kind is weer zo anders en elke situatie is anders.”

En daarom pleit Annemarie ten Brinke ervoor om als ouders onderling vaker naar elkaar te luisteren. “Ik denk dat we te weinig luisteren naar elkaar. Voordat je met een tip komt: heb je wel eerst goed geluisterd wat er aan de hand is wat er allemaal speelt?”

Luister het gesprek

Het hele gesprek met Annemarie ten Brinke kun je hier terugluisteren. Benieuwd naar het boek ‘Weg met het perfecte plaatje’? Bestellen kan via Kameel.nl. Als je via deze link het boek bestelt, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.