Ouders staan voor een bijzondere uitdaging tijdens de coronacrisis. Thuis werken en ondertussen de kinderen helpen met schoolwerk. Tegelijkertijd kan het ook meer rust geven in het gezin. Hoe ga je met die uitdagingen om, en hoe houd je de positieve dingen vast als we weer terug gaan naar normaal? Jorieke Eijlers besprak dinsdag met orthopedagoog Yvonne Bijl dé tips voor ouders tijdens deze coronacrisis.

Hoe de gezinssituatie voor de crisis was, wordt tijdens de crisis uitvergroot. “Als de basis in je gezin goed is, dan kun je dat juist in zo’n periode als deze verder uitbouwen. Dat neemt niet wet dat er geen strubbelingen zijn, maar maakt wel dat je er beter mee om kan gaan. Als er al problemen waren in een gezin, zie je dat deze periode echt wel pittig is.” Kinderen zijn namelijk erg gevoelig voor de sfeer in huis.

Niet op eigen kracht

Hoe ga je daar dan mee om? “Ik denk dat het belangrijk is dat je het niet probeert op eigen kracht te doen, maar ook daarin afhankelijk bent van God. Help mij om verdraagzaam te zijn naar mijn echtgenoot. Ga met iemand praten, maar ga niet alleen zitten worstelen. Je bent als man en vrouw verantwoordelijk voor je kinderen, dus kijk hoe je het wel kan doen. Ga daar echt met elkaar aan werken, want wie weet nog hoe lang dit duurt? Het is bovendien heel belangrijk voor een kind om te weten dat het niet aan hun ligt. Dat denken ze vaak. Het kan namelijk grote gevolgen hebben voor je kind.”

Luister het gesprek

In het gesprek met orthopedadoog Yvonne Bijl namen Jorieke en Thijs ook extra de tijd om vragen van luisteraars te beantwoorden, zoals ‘Hoe kom ik van deze angst af?’ of ‘Moet ik mijn kind nog elke dag naar het jeugdjournaal laten kijken?’ Het hele gesprek met Yvonne Bijl in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash