Het aantal Nederlandse podcast luisteraars neemt in razend tempo toe. In de eerste vijf maanden van dit jaar luisterden ruim 3 miljoen Nederlanders naar een podcast. In mei was het aantal mensen wat een podcast luisterde een derde meer dan in januari van dit jaar. Deze week is het de Week van de Podcast. Hoog tijd dus om het eens over dit onderwerp te hebben. Dat doet Daan in De Lunchroom met Herbert Codée, Programmacoördinator Podcast bij de NPO.

Waarom zijn podcasts zo populair?

Het ideale van een podcast is dat je ernaar luistert wanneer het jou uitkomt. Zoals je via internet televisieprogramma’s terugkijkt, kun je bij podcasts naar audiobestanden luisteren. Dat varieert van interviews met een bekende Nederlander tot een spannend hoorspel.

De podcast is dus hartstikke populair. En het succes blijft groeien. Volgens Herbert komt dat doordat ook het aanbod toeneemt: “Er zijn steeds meer podcasts met bekende namen, maar ook mooie documentaireseries die goed onder de aandacht worden gebracht. Mede door de coronacrisis was er veel meer tijd om even te wandelen of ontspanning op te zoeken. Dat is het ideale moment om eens een podcast op te zetten.”

Een goede podcast behandelt het onderwerp dat bij jou past en waar je op dat moment behoefte aan hebt. Het is vooral de kunst dat makers jou meenemen in hun wereld. Bij een goede podcast leer je iets en doe je nieuwe inzichten op.

Week van de Podcast

NPO geeft in de Week van de Podcast veel aandacht aan bestaande en nieuwe podcasts. Dat doen ze op de radio door interviews met makers en door prijzen weg te geven. De week sluiten ze af met het NPO Podcastevent. Liefhebbers van de podcast komen in Tivoli Vredenburg samen. Ze kunnen daar elkaar en de makers van hun favoriete podcast ontmoeten. Ook kun je daar opnames van podcasts bijwonen, bijvoorbeeld van Bijbelpodcast Eerst Dit.

Podcasttips

Tot slot geeft Herbert drie tips voor mensen die zoeken naar een goede podcast.

  1. Kalm met Klassiek (AVROTROS): Deze podcast helpt jet tot rust komen in de hectie van het dagelijks leven.
  2. De Ongelooflijke Podcast (EO): De relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland bespreken Journalist David Boogerd en theoloog Stefan Paas.
  3. Het Verhaal van Nederland (NTR): Wie zijn wij en aan wie hebben we dat te danken? Die vragen staan centraal in deze podcast met cabaretier Diederik van Vleuten.

Ook zelf hebben we verschillende mooi en inspirerende podcasts! Bijvoorbeeld met inspirerende preken of mooie gesprekken uit Bij Jorieke. Hier vind je het overzicht van alle podcasts.

Het hele gesprek luister je hier terug: