Een krappe arbeidsmarkt, hoge woningprijzen en studieschulden: de druk op jongeren van generatie Y, geboren tussen 1980 en 2000, wordt steeds groter. Daarom slaan jongerentak van de  ChristenUnie PerspectieF en zes jongerenorganisaties de handen ineen door te starten met coalitie-Y.

Honderd jongeren komen vrijdag samen in de Tweede Kamer om de maatschappelijke problemen die jongeren bezighouden te bespreken en op te lossen.

Siewerd de Jong is voorzitter van PerspectieF en ook hij ziet veel problemen bij deze generatie. “Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft elke generatie daarna het beter gehad. Maar we zien nu dat deze generatie het minder heeft. Er waren verschillende jongerenorganisaties die precies hetzelfde voelde. En zo is deze samenwerking tot stand gekomen. Eerst moeten we formuleren wat nou precies het probleem is, en vervolgens kan de politiek daar goed beleid op voeren.”

Schuldengeneratie

Volgens Siewerd wordt generatie Y ook wel de schuldengeneratie genoemd. “Er is veel financiële druk. Jongeren hebben veel geleend voor hun studie en vervolgens krijgen ze een flexcontract of een tijdelijk contract. De prijs van koophuizen is te hoog en er zijn te weinig huurwoningen of studentenkamers. De jongeren staan gigantisch onder druk.”

Oplossingen

“Wat ik hoop is dat we met coalitie-Y een vertaalslag kunnen maken van het probleem naar de oplossing en dat er een wetsvoorstel uitkomt. Daarom is het zo belangrijk dat we de problemen helder formuleren en beleidsvoorstellen maken die uitvoerbaar zijn voor de overheid. En natuurlijk zou het heel mooi zijn als er nog meer organisaties aanhaken en dat we met elkaar deze problematiek oplossen.”

Het hele gesprek met Siewerd de Jong kun je hier terugluisteren.

Beeld: Siewerd de Jong