Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is het Forum voor Democratie (Fvd) de grote winnaar. Ook in de Eerste Kamer wordt de partij van Thierry Baudet een factor om rekening mee te houden. De coalitiepartijen verliezen in de Eerste Kamer hun meerderheid. VVD, CDA en D66 leveren zetels in, maar coalitiepartner ChristenUnie groeit zelfs met een zetel. Partijleider Gert-Jan Segers reageert op de uitkomst. “Op onderwerpen wordt het buitengewoon ingewikkeld om met het Forum samen te werken.”

Vertrouwen

Segers is dankbaar voor de stemmen- en zetelwinst. “Je staat altijd onder druk als je compromissen moet sluiten, dat is lastig. Dan kan ik niet anders dan dankbaar zijn met 100.000 stemmen extra en dat het vertrouwen groeit. Dat is hard werken, veel uitleggen en iedere keer duidelijk maken dat onze idealen overeind staan. We willen geloof een stem geven, we willen vanuit ons hart spreken, maar we zijn ook bereid om stap voor stap die kant op te gaan, om ook compromissen te sluiten.”

“Als je dat eerlijk en goed uitlegt, dan zie je dat het vertrouwen niet hoeft af te nemen, maar dat het ook kan groeien. Tegelijkertijd  kijk ik ook naar het hele politieke landschap en zie ik een fragmentatie die het niet makkelijker maakt”, vertelt Segers bij Groot Nieuws Radio.

Mandaat

De partijleider van de ChristenUnie vraagt zich af hoe Baudet om zal gaan met het mandaat van de kiezer. “Als je groeit en zo’n mandaat krijgt, dan komt dat altijd met verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor hem en daar ben ik benieuwd naar. Ik denk dat het op onderwerpen buitengewoon ingewikkeld zal zijn om met Forum samen te werken, denk aan het klimaatbeleid. Maar op andere terreinen zal het wellicht wel kunnen. Die gesprekken moeten gevoerd worden.”

“Ik vind het lastig inschatten wat zij in de Tweede Kamer willen bereiken via mogelijke samenwerking. In de Eerste Kamer zal het helemaal ingewikkeld worden. En provinciaal heb ik geen idee wie er op die zetels gaan zitten en wat hun koers zal zijn. Het is eigenlijk een zwart gat waar we in zitten.”

Het hele gesprek met Gert-Jan Segers (ChristenUnie) kun je hier terugluisteren.

Beeld: Anne Paul Roukema