De ChristenUnie sluit regeringsdeelname niet meer uit nu de formatie vastloopt. Partijleider Gert-Jan Segers: “Ik wil niet de laatste blokkade zijn voor uiteindelijk vruchtbare, goede samenwerking.”

Woensdag was er een debat over het eindverslag van informateur Mariëtte Hamer, waarin onder meer te lezen is dat de ChristenUnie bereid is om alsnog deelname te overwegen op het moment dat andere meerderheidscoalities uitgesloten zijn. Ook noemt hij een minderheidskabinet een goede optie.

Twee maanden geleden sloot Segers nieuwe kabinetsdeelname met Rutte nog uit. Nu ligt die mogelijkheid weer op tafel. “Ik heb steeds gezegd: wij zijn niet aan zet”, vertelt hij aan presentator Marien Korterink in De Dag Van Vandaag. En ik hoop dat er een andere meerderheidscoalitie wordt gevormd. Maar wat ik nu constateer, is dat er drie maanden na de verkiezingen een Kamer vol blokkades is. Ik wil niet de laatste blokkade zijn voor uiteindelijk vruchtbare goede samenwerking.”

Inhoudelijk moet de bladzijde echt omgeslagen worden, zegt Segers. “We moeten echt een andere overheid krijgen. We hebben een overheid gehad die mensen gruwelijk in de steek heeft gelaten, dat is ongekend onrecht geweest. Ik heb steeds gezegd: of het nou oppositie of coalitie is, wij zullen ons daar altijd voor inzetten.”