Het kabinet moet meer specifieke afspraken maken met kerken over wat wel en niet kan tijdens de coronacrisis. De ChristenUnie wil dit maatwerk vastgelegd zien in een convenant. Daarvoor doet de partij woensdag een voorstel aan de Tweede Kamer. Fractievoorzitter Gert-Jan Segers sprak erover met Annemarie Biljard in De Nieuwe Morgen.

Kerken spelen juist tijdens deze crisis een belangrijke rol in de samenleving, zegt Segers. “Denk aan de vele initiatieven die nu door de kerk plaatsvinden. Maar ook wat het evangelie zelf nu voor mensen betekent. Dan mogen kerken meer vooraan staan wat mij betreft. Kerken zijn niet alleen de vragende partij, maar ook de beidende partij. Ze kunnen veel dichter bij mensen komen dan de overheid. Daar moet de overheid meer gebruik van gaan maken.”

Nu is er al wekelijks een overleg tussen kerkleiders en minister Fred Grapperhaus. Segers: “Dat overleg gaat over de aanpak per week: Welke consequenties hebben de maatregelen nu voor kerken? Maar zoals de overheid met horeca, sportverenigingen en bioscoophouders overlegt, zo zou ik willen dat ze met de kerken in gesprek gaan om te kijken wat voor maatwerk nodig is. Er wordt wel gesproken van aanpassing van terrassen en andere dingen in de horeca. Dat zou ook voor kerken moeten gelden. Geen uitzondering, maar juist gelijke behandeling.”

Luister hier het hele gesprek met Gert-Jan Segers terug.

Beeld: Anne Paul Roukema via christenunie.nl