Het zijn dan wel de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 20 maart, je ziet in deze dagen ook veel landelijke politici in de media verschijnen. Zo ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. De coalitie waar zijn partij deel van uitmaakt, verliest mogelijk de meerderheid in de Eerste Kamer. Bij Groot Nieuws Radio vertelde Segers onder andere over hét onderwerp dat deze campagne domineert: het klimaat. “Ik zal verantwoording moeten afleggen ten aanzien van de Schepper: wat heb je gedaan?”

Rechtvaardige verdeling

Terwijl de planbureaus woensdag de doorrekeningen van de klimaatplannen presenteerden, was de coalitie al bezig geweest met het maken van extra plannen. “We wisten dat er een aantal elementen in zaten die discutabel waren, veel vragen opriepen en waar politiek debat over zou komen. Bijvoorbeeld over de vraag hoe eerlijk de rekening wordt verdeeld tussen burgers en bedrijven. Is dat wel een rechtvaardige verdeling? Dat konden we al een beetje uittekenen. Een maand geleden zijn we rond de tafel gaan zitten en hebben we gezegd: kunnen we al een eerste akkoord sluiten?”

De ChristenUnie wil af van het gas uit Groningen en olie uit het Midden-Oosten en volledig overgaan op schone energie. “Dat is een enorme omslag, daar nemen we flink de tijd voor. Nu blijkt ook dat het haalbaar is, dat hebben de doorrekeningen bewezen. Er waren veel vragen of het wel rechtvaardig is en of we niet teveel betalen. En komt er niet een te grote rekening bij al die gezinnen terecht? Daar hebben we nu een eerste antwoord op gegeven: het moet rechtvaardiger, de kosten moeten eerlijker verdeeld worden en de energierekening, voor zover de overheid daar een rol in speelt, moet omlaag.”

Scheidsrechter

De voorman van de ChristenUnie noemt de planbureaus “onafhankelijke scheidsrechters”. Segers: “Ik maak me zorgen over partijen die zeggen: geloof de planbureaus niet, trek het in twijfel. Maar dan hebben we geen enkele zekerheid meer wie de waarheid spreekt. Je kan natuurlijk vragen stellen bij de planbureaus, maar het zijn wel onze scheidsrechters. Als je een wedstrijd speelt, en we spelen in de politiek een wedstrijd, en we moeten proberen onze punten te scoren, dan heb je wel een scheidsrechter nodig die zegt: dit is waar en niet waar. (…) Bij een wedstrijd ben ik heel zuinig op de scheidsrechters. Als je die niet meer hebt, ontaardt het spel.”

“Als meer dan negentig procent van alle klimaatwetenschappers zeggen: de aarde warmt op, de mens is verantwoordelijk en het komt door de CO2-uitstoot. We hebben in Parijs een akkoord gesloten, dan moet Nederland ook zijn verantwoordelijkheid nemen. Als christelijke partij en christelijke politici zijn we het aan onze stand verplicht om die verantwoordelijkheid te nemen voor de zorg voor de schepping.”

Deel 1 van het gesprek met Gert-Jan Segers kun je hier terugluisteren.

Deel 2 van het gesprek met Gert-Jan Segers kun je hier terugluisteren.

Beeld: Anne-Paul Roukema