Het feest der democratie is woensdag in volle gang: we mogen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen! Verslaggever Annemarie Biljard neemt een kijkje in het stembureau van wijkkerk De Open Hof in Veenendaal, dat speciaal ingericht is voor mensen met een beperking. Ook peilt ze de stemming om de hoek bij een stembureau.

#1 Het oefenstembureau

Bij het oefenstembureau in Veenendaal kunnen mensen met een beperking onder begeleiding oefenen met stemmen, waarna ze daadwerkelijk hun stem uit gaan brengen. Ook is er een stemmal (voor kieslijsten in braille), een soundbox, voelbare geleidelijnen op de vloer en een verlaagde stembus. Zo wordt stemmen toegankelijk gemaakt voor iemand met een beperking.

Erwin legt Annemarie uit dat je je legitimatie bij je moet hebben en het stembiljet moet invullen. Uiteindelijk moet je dat alleen doen en dan mag het formulier in de gele stembus.

#2 Het feest der democratie?

Om de hoek bij het stembureau peilt Annemarie of er een feeststemming heerst. Maar duidelijk wordt dat de Oekraïne-oorlog een schaduw over de verkiezingen werpt. “Dat ik de vrijheid heb om te kiezen dat ik wil, maakt absoluut een heel groot verschil”, vertelt een vrouw.