In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen is er veel gedebatteerd over het klimaat. Maar waar staat de SGP, nu met 2 mannenbroeders vertegenwoordigd in de Eerste Kamer, als het gaat om zorg voor de schepping? SGP-partijleider Kees van der Staaij geeft uitleg. “We zijn kritisch als het gaat om het maakbaarheidsdenken dat we even aan de knoppen van de aarde kunnen draaien. Maar we zijn heel vooruitstrevend als het gaat om het nemen van nuchtere maatregelen.”

Plunderen

“Vanuit rentmeesterschap vind ik dat we zorgvuldig moeten omgaan met de schepping en moeten we kritisch kijken naar de manier waarop we met hulpbronnen van de aarde zijn omgegaan”, vertelt Van der Staaij dinsdag bij Groot Nieuws Radio. “Dat had vaker met plunderen te maken dan met goed gebruik. Onze voetafdruk is te groot.”

“Aan de andere kant zie ik ook heel veel alarmistisch denken, dat het omgaan met de aarde de godheid zelve is. Het bijna religieuze fanatisme waarmee het klimaatbeleid wordt vormgegeven, daar voelen we ons ook niet bij thuis.”

Zuinig

Niet achteroverleunen, maar op een verantwoorde, doordachte, praktische en nuchtere manier het klimaatprobleem aanpakken, daar staat de SGP voor. “Het zuinig omgaan met energie staat wat ons betreft voorop. Daarmee kun je heel veel problemen voorkomen. Want alle energie die je niet gebruikt, die hoef je ook niet op te wekken.”

Het hele gesprek met Kees van der Staaij, ook over de gebeurtenissen in Utrecht, kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Kees van der Staaij