Anieke Kranenburg stelt zich verkiesbaar voor de Waterschapsverkiezingen. Best bijzonder, want ze is pas 25 jaar oud. Ze staat derde op de lijst van Water Natuurlijk, op dit moment de grootste partij binnen het Waterschap Vechtstromen met vijf zetels.

Jongste bestuurslid

Als Anieke gekozen wordt, is zij het jongste bestuurslid van de regio. Het was nooit haar idee om bestuurslid te worden. Maar ze maakte zich zorgen over het klimaat, net als veel anderen van haar leeftijd. “Ik richt me vooral op jongeren. Ik ga langs scholen en geef daar gastlessen. Ik wil dat de jongeren weten wat de Waterschappen doen en waarom ze belangrijk zijn.”

Ze wil dat haar generatie ook een stem krijgt in de Waterschappen. In het bestuur worden veel besluiten genomen die invloed hebben op de toekomst. “Maar het bestuur is aan het vergrijzen. Ik wil de boel wakker schudden en moderniseren door een jonge stem te laten horen.”

Uitdaging

“De natuur een stem geven is mijn grootste de uitdaging. Water en natuur klinkt als een logische combinatie, maar bij de Waterschappen gaat het toch vaak over economische belangen.” Anieke vertelt wel dat ze het gevoel heeft dat ze serieus genomen wordt. “In het begin werd ik wel raar aangekeken maar inmiddels is dat niet meer zo.”

Keuzes

De Waterschappen beschermen ons tegen het water en ze beschermen de natuur. Ook hebben ze veel te zeggen over de klimaatverandering. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met de dijken en zorgen ervoor dat het water schoon blijft. “Daarin moeten veel keuzes gemaakt en daarom is het zo belangrijk om te stemmen.”

Het hele gesprek met Anieke Kranenburg kun je hier terugluisteren.

Beeld: Dwars