Zangeres Jocelynn bracht vorige maand haar album ‘Na regen komt schijn’ uit. Op het album geeft ze woorden aan een periode van depressiviteit. In Backstage praat ze met Hans van Vuuren over de achtergrond en gedachten achter de muziek.

Jocelynn heeft een pittige tijd achter de rug. Op haar album Na regen komt schijn is te horen dat ze het leven zwaar en ingewikkeld vind. “Ik had last van depressieve gevoelens. Eigenlijk voelde ik me continu naar en onrustig. Ik had last van paniekaanvallen en kon niet slapen. Echt letterlijk de hele nacht niet slapen, en de dag daarna wel naar je werk moeten. Dat breekt je op. Ook vond ik het spannend om naar de toekomst te kijken, want daar heb ik geen controle over.”

Medicijn

In die donkere tijd schreef ze liederen om haar gevoelens te uiten en te verwerken. “Ik heb gemerkt dat het voor mij een medicijn is om hierover te zingen. Zelf heb ik er veel aan gehad  om van anderen te horen dat ze hetzelfde meemaken. Daarom wil ik er zelf ook over praten.” Dat is ook te merken tijdens de uitzending, waarin veel reacties van herkenning binnenkomen. “Eindelijk eens iemand die zingt over míjn leven,” stuurt een luisteraar.

Dankbaar

Een plaat die opvalt op het album is ‘Deze dag’, dat best wel vrolijk is. Daarover vertelt Jocelynn dat het toch heel erg past bij hoe zij daar depressiviteit heeft ervaren. “Ik heb periodes gehad dat ik me maanden elke dag rot voelde. Als er dan eens een minuutje was dat er een zonnestraaltje in mijn leven kreeg dacht ik: dit is niet voor mij. En dan was het ook meteen weer weg. Toen bedacht ik: maar die momenten moet ik júist gaan bezingen. Het werden de momenten dat ik God intens dankte, ook al was het maar voor één blije minuut. Dat ik even een minuut mag lachen, dat ik even rust in mijn hoofd heb. Dit is onderdeel van mijn leven. En dat moest gewoon op de cd komen.”

Beter

Inmiddels ziet Jocelynn het leven een stuk positiever. “Soms hoor ik een liedje van mijn album en denk ik: ‘ja ik heb me echt zo gevoeld, maar nu niet meer.’ Het is een proces naar heling geweest. Ik ben nu iemand anders, al heb ik soms wel een terugval. Maar het voelt niet altijd meer als mezelf, ook al is de cd pas net uit. Ik zal niet zeggen dat het góed gaat, maar het gaat wel beter.”

Het hele gesprek met Jocelynn luister je hieronder.

Beeld: eigen beeld