Zeeland is de provincie in Nederland waar in verhouding de meeste mensen zelfmoord plegen. Podcastmaker en journalist Maarten Dallinga ging daarom op pad in de provincie en sprak drie mannen uit Zeeland die met zelfmoordgedachten worstelen of geworsteld hebben.

Het resultaat is de vierdelige podcastserie ‘Doordrenkt’. In De Nieuwe Morgen vertelde Maarten waarom het zo belangrijk is om over dit onderwerp te praten. “Het is zware kost, maar ik hoop dat de luisteraar ervaart dat er licht in zit, dat er hoop is. De mannen die ik gesproken heb, hebben heel zwarte periodes in hun leven gekend, of ervaren dat nog steeds. Tegelijkertijd kennen ze ook momenten waarop ze weer iets konden vastgrijpen, waardoor ze weer grip konden krijgen op hun leven of weer de goede kant op kunnen gaan. Het is belangrijk om hierover te praten. Dat hebben deze mannen gelukkig gedaan, en dat doen ze nu ook met mij. Dat heeft ze heel erg geholpen.”

Hoe gaat het écht?

Volgens Maarten heeft bijna iedereen wel eens in z’n leven dat iemand in zijn of haar omgeving suïcidale gedachten heeft. “Het komt heel veel meer voor dan veel mensen denken: naar schatting zijn er in Nederland 400.000 mensen per jaar die zulke gedachten hebben. Toch praten we er niet makkelijk over. Deze podcast is een pleidooi om wél die vragen te stellen aan je partner, je kind, je buurvrouw of collega: hoe gaat het nu écht met je. En als je het idee hebt dat het niet goed gaat, om dan ook te vragen: denk je er wel eens aan om een eind aan je leven te maken? Want dat kan juist een levensreddende vraag zijn.”

Doordrenkt is vanaf 1 december te horen via verschillende podcastkanalen. Het hele gesprek met Maarten hoor je hieronder.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem bij 113 Zelfmoordpreventie: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.