Stel je eens voor: je bent een kind en van de één op andere dag mag je niet meer deelnemen aan het normale leven. Je familie zet je het huis uit. Je kansen zijn verkeken. De oorzaak? Lepra. Het overkwam Mehendra uit Nepal. Zijn moeder bracht hem naar een lepraziekenhuis en hij heeft haar daarna nooit meer gezien. Mehendra is direct behandeld en de leprabesmetting is binnen drie dagen gestopt. Maar door te laat ingrijpen heeft hij geen vingers en been meer.

Op zondag 31 januari was het Wereld Lepra Dag. Groot Nieuws Radio en de organisatie Leprazending sloegen de handen ineen om aandacht te vragen voor lepra. Lepra is een bacteriële huidziekte met grote lichamelijke, maar ook emotionele gevolgen. En dat terwijl het heel gemakkelijk verholpen kan worden! In het radioprogramma Brandstof van vrijdag 29 januari sprak Eunice Nahuis onder andere met verpleegkundige, Willem van Ginkel, die in Nepal met Leprapatiënten heeft gewerkt, en met Henno Couprie, directeur van Leprazending. Het doel: zoveel mogelijk patiënten lepravrij, op naar 1000!

Presentatrice Eunice Nahuis: “Uit angst voor besmetting worden mensen met lepra verstoten. Maar lepra is goed te behandelen. Bij tijdig ingrijpen kunnen ernstige handicaps worden voorkomen. De verhalen en de urgentie om deze ziekte terug te dringen hebben me geraakt. Een behandeling kost 24 euro per persoon. We hebben luisteraars opgeroepen dit bedrag te doneren en zo een patiënt lepra vrij te maken. Inmiddels staat de teller op 803 lepra vrije patiënten! Wat een geweldige reactie van onze luisteraars en heel tof om aan een programma als deze te mogen werken.”

Wil jij ook een patiënt lepra vrij maken? Ga naar www.grootnieuwsradio.nl/lepra en help mee.

Beeld: Leprazending Nederland