Al 12,5 jaar is Hans van Vuuren werkzaam bij Groot Nieuws Radio als presentator en muzieksamensteller. Hij is te horen in de programma’s Backstage en ‘t Heerlijk Loflied. In Brandstof vertelde hij hoe hij betrokken raakte bij Groot Nieuws Radio, maar ook over het afgelopen jaar toen hij een tijd lang ziek was.

Op 1 juni 2007 ging Hans van Vuuren van start bij Groot Nieuws Radio, een paar maanden voordat het christelijke radiostation van start ging met uitzenden. “Dat moest ook wel. Je kan best op 1 september beginnen met uitzenden, maar dan moest er wel wat uit te zenden zijn. Dus iemand moest beginnen met het uitzoeken van liedjes”, vertelt Hans.

Te idealistisch

Kort daarvoor had Hans besloten dat hij ging stoppen bij HebbeZ!, “een soort christelijke hitkrant”, waar hij tien jaar lang werkte. Hij besloot te solliciteren op verschillende functies, maar nergens werd hem een baan gegund. In een sollicitatiegesprek bij de EO zei iemand: ‘Je bent eigenlijk te idealistisch voor Hilversum.’

Hans: “Dat vond ik zo’n mooi compliment, dat ik dacht: je hebt gewoon gelijk. Ik moet hier helemaal niet zijn, ik moet niet liedjes uitzoeken voor Radio 2. Ik moet iets zoeken dat past bij mijn persoonlijke missie: dat ik vind dat heel Nederland moet weten wat voor fantastische gospelmuziek er is. Dat is wat ik vanaf mijn dertiende wil, dat de hele wereld weet dat er veel betere gospelmuziek is dan we vaak met z’n allen denken.”

Muziek uitkiezen

En toen kwam het plan van Evert ten Ham, de oprichter van Groot Nieuws Radio, met een aanbod voor een baan. “Je zou maar de mogelijkheid krijgen dat je als liefhebber van gospelmuziek muziek mag uitkiezen voor een radiostation dat 24 uur per dag, 7 per week die liedjes uitzendt. Dan ben je gek als je dat niet doet. Als dat je droom is en ik krijg dit aangeboden, dan zeg je: natuurlijk, dat gaan we doen!”

Ernstig aan toe

Voor Hans van Vuuren was 2019 was een pittig jaar. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen met vocht achter de longen. “Als je het de chirurg zou vragen, dan zou hij waarschijnlijk zeggen: je beseft niet hoe ziek je was. Het was op Valentijnsdag dat ze zeiden: we gaan je vanavond opereren. Ze zeiden dat ik geen idee had hoe ziek ik was. Ik ging zo hard achteruit, dat ik er niet meer had kunnen zijn. Ik was er ernstig aan toe.”

“Onder mijn middenrif groeide een enorme ontsteking. Uiteindelijk hebben ze 2 liter met besmet vocht, pus en troep weggezogen. Die ontsteking groeide zo hard dat mijn longen weggedrukt werden. Op een gegeven moment had ik geen ruimte meer voor lucht”, vertelt Hans.

Het hele gesprek met Hans van Vuuren in Brandstof kun je hier terugluisteren.