Regelmatig praten we in Bij Jorieke over relaties en hoe je die goed kunt houden of beter kan maken. Maar wat als de relatie niet meer te redden valt en een scheiding onvermijdelijk is? “Achter elke overweging om te scheiden zit een hele diepe pijn. De actieve partij die zegt: ik wil stoppen, die is daar vaak al langer mee bezig”, zegt coach Bram de Blouw.

“Voor de passieve partij is een scheiding een enorme klap”, vertelt Bram De Blouw maandagochtend in Bij Jorieke. Maar hoe verwerk je een scheiding? Hoe moet het nu met de kinderen? En hoe weet je of je aan een nieuwe relatie toe bent? Bram de Blouw geeft onderwijs over het huwelijk maar ook counseling bij het verwerken van een scheiding.

Scheiden is een lastig onderwerp en levert vaak felle reacties op. Bram de Blouw: “Ik ben in alle studies naar het onderwerp tot de ontdekking gekomen: er zijn veel uiteggingen, maar ik kan niet zeggen wat de enige juiste is. Ik wil graag voorbij de theologie kijken naar de mensen die door een echtscheiding gaan.”

Van dichtbij maakte Bram de Blouw een scheiding mee toen zijn zoon en schoondochter uit elkaar gingen. “Datgene dat ik nooit had gewild en waar ik mee was opgegroeid dat het verboden was, dat gebeurde. Het bracht in mij een heel strijd teweeg. Ik kon er eerst niet mee omgaan. Ik heb gezien hoeveel pijn mijn zoon had. Hij was 25 jaar oud. Ik kon met ‘wat niet mocht en wat niet kon’ niet uit de voeten.”

Emotioneel in de kou

De Blouw merkt dat veel vrouwen scheiden omdat ze zich niet gezien en gekend voelen door hun man. Ze zijn teleurgesteld en hebben het gevoel dat ze emotioneel in de kou staan. “Dat is hele lastige, omdat dit zo slecht meetbaar is”, vertelt Bram de Blouw. “Sommige mannen zeggen dan dat ze geen idee hebben wat ze bedoelt. Mijn vrouw Helma zegt dat ook wel eens tegen mij, dan probeert ze het juist uit te leggen. Dan denk ik dat ik het snap en probeer ik het toe te passen, maar dan blijkt dat ik het ook dan nog niet helemaal pak. God heeft ons ook mannelijk en vrouwelijk geschapen. We zijn niet hetzelfde.”

Echtbreuk

“De echtbreuk vindt vaak veel eerder plaats dan het moment dat het papiertje is ondertekend”, vertelt Bram de Blouw. “Maar elke relatie is te redden als twee mensen dat allebei willen.” Het is dan belangrijk dat er om vergeving gevraagd wordt en dat de schuld niet bij de ander gelegd wordt. “Als een van de twee perse niet wil, zeggen we ook wel eens tegen mensen: stop ermee om energie van ons te roven, want zo heeft het geen zin. Soms gebruiken mensen de coaching ook om tegen de omgeving te kunnen zeggen dat ze ook nog therapie hebben gehad.”

Meer info op de site gebrokenentochheel.nl.

Beeld: Bram de Blouw