Sinds 2008 vormen Annemarie en René een samengesteld gezin met hun zes kinderen. Maar wat zijn de specifieke uitdagingen die komen kijken bij een samengesteld gezin? In Bij Jorieke een gesprek over de rol van stiefouders, het samenvoegen van gezinsculturen en de aandacht van pastoraat.

Rollercoaster

“Op het moment dat je samen in één huis gaat wonen, gebeurt er van alles met alle relaties”, vertelt Annemarie. “Ik was acht jaar alleen met mijn kinderen en die kwamen opeens in een huis met een stiefvader die op een eigen manier had van hoe alles gaat.” René: “De eerste tijd was best wel een rollercoaster. Mijn kinderen zaten in de pubertijd. Mijn oudste is vrij snel het huis uitgegaan op een niet heel prettige manier. Dat is later wel goed gekomen, maar het heeft er wel een rol in gespeeld. Je bent hard aan het werk kom dat hele nieuwe gezin handen en voeten te geven.”

Annemarie: “De eerste drie jaren waren niet zo leuk. Ik kwam terecht in een nieuwe woonplaats waar ik niemand kende. Ik voelde me best eenzaam, alleen en ook wel verloren. Soms heb ik wel eens gedacht: ik pak mijn koffertje ga weer lekker alleen met mijn jongens wonen.”

Het hele gesprek met René en Annemarie kun je hier terugluisteren.

Huwelijk

“De romantische ideeën zijn er ook voor een tweede huwelijk”, vertelt René. “Je hebt elkaar ontmoet, je bent verliefd en wilt samen de toekomst delen. Tegelijkertijd ben je ook bezig met hoe we dat praktisch gaan doen. Ik had een groot huis en Annemarie woonde in een klein flatje.” Annemarie: “Je bent verliefd, maar het is wel een tweede huwelijk, dus dat ligt gevoelig. Er zijn ook mensen die daar allerlei vragen bij stellen.”

“We wilden aan onze kinderen laten merken dat we kiezen voor elkaar en bewust gaan trouwen”, vertelt René. “Het is niet zo van: we gaan het maar proberen, we willen er gewoon voor gaan en daar hebben jullie ook een plek in.” Annemarie vult aan: “We wilden ook graag dat het huwelijk  voor God gesloten wordt, dat had een duidelijke meerwaarde.”

Bijbels verantwoord

Het tweede huwelijk ging anders dan hun eerste huwelijk. “We stonden er een stuk bewuster en volwassener in, je bent gerijpt door het leven. Aan de andere kant laat je je niet zo snel uit het veld slaan als dingen wel eens tegenzitten. Het is wel duidelijk anders dan een eerste huwelijk. Op oudere leeftijd is verliefd worden anders dan wanneer je 18 of 19 jaar bent.”

René: “We hebben gesprekken gevoerd met onze predikant over het opnieuw trouwen en inzegenen daarvan. Dat waren mooie gesprekken en er kwamen mooie vragen op tafel. Zo kwam er ook een onderzoekje bij of het Bijbels verantwoord is om te hertrouwen.” Annemarie: Het is goed om er zorgvuldig naar te kijken, maar ik vond het wel ingewikkeld. Als het geoorloofd is, zegt het iets over de redenen dat je gescheiden bent. Het is niet altijd leuk om daar weer met andere mensen over te moeten praten.”

Beeld: Samen Thuis Houten