Het aantal stellen dat een geregistreerd partnerschap aangaat, is in vijf jaar tijd verdubbeld. Dit past bij de tijdsgeest, zegt register mediator Jeanine Geijtenbeek. “In deze tijd vinden mensen het moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan. Tegelijk willen ze toch iets van zekerheid inbouwen.”

Elk jaar trouwen er zo’n 65.000 stellen, dat blijft gelijk. Daarnaast komen er meer partnerschapsregistraties bij: vorig jaar werden er zo’n 20.000 partnerschapsregistraties gesloten.

De toename van partnerschapsregistraties past in de tijdsgeest, denkt Geijtenbeek. “ Mensen vinden het moeilijk om een langdurige relatie aan te gaan. Tegelijk willen ze wel iets van zekerheid in hun relatie bouwen. Daarvoor is een geregistreerd partnerschap een goed alternatief.”

Verschil

Zakelijk gezien verschilt een geregistreerd partnerschap niet veel van een huwelijk, zegt Geijtenbeek. “Maar in het huwelijk komen daar een heel aantal extra dimensies bij. Zo zeg je ‘ja’ tegen elkaar voor het leven en laten veel mensen het ook nog op religieus vlak bevestigen.”

Die religieuze dimensie gaat veel verder dan de zakelijke verbintenis. “Er zit een overgave aan elkaar in, door elkaar trouw te beloven tot aan dood. Het is de verbintenis van je leven.” Ze verwijst naar de verbondsgedachte: “Daar heeft het wel iets van weg. Je kan van elkaar op aan, ook als het moeilijk is.”

Hart

Maakt het God uit of je samenwoont, een geregistreerd partnerschap aangaat of trouwt? “Uiteindelijk kijkt Hij naar je hart”, zegt Geijtenbeek, die tevens oud-bestuurslid is van de Marriage Week. “Hoe jij je tot de ander verhoudt. En over het hart kunnen wij mensen niet oordelen.”

Beeld: Unsplash