Wanneer ben je klaar voor een nieuwe relatie na een scheiding? Wat zijn de valkuilen waardoor veel van de tweede huwelijken stranden? Wat is belangrijk om je voor te bereiden op een huwelijk en wat is belangrijk om rekening mee te houden als je twee gezinnen samenvoegt? Woensdag ging Jorieke in gesprek met counselor en schrijver Bram de Blouw. 

“Een tweede huwelijk is nog veel moeilijker dan een eerste huwelijk”, vertelt Bram de Blouw. “Op de cover van mijn boek staat een foto van een rugzak. Dat is het: je neemt een rugzak mee met al je herinneringen, pijn en verdriet. Die rugzak neem je mee naar iemand anders die misschien ook al een rugzak heeft. Je moet rekening houden met alles wat je meeneemt in die nieuwe relatie.”

Drie poten

Volgens Bram rust het huwelijk op drie poten: ziel, geest en lichaam. “De geest staat voor de verbinding die je met elkaar hebt. Het lichaam staat voor de seksuele intimiteit, dat je elkaar je lichaam geeft. De ziel staat voor de wilsbeschikking die je hebt voor jezelf waarbij je ‘ja’ zegt in het gemeentehuis en in de kerk. Die drie factoren moeten alle drie in een huwelijk aanwezig zijn om het in mijn ogen een Bijbels huwelijk te maken. Als 1 of 2 van die poten er niet zijn, dan komt er scheiding. Daarom is het belangrijk om aan alle drie poten te blijven werken.”

“Mensen die een scheiding hebben doorgemaakt, zeggen vaak tegen me dat het ontbrak aan een poot. Soms de lichamelijke eenheid, soms dat er op geestelijk vlak geen enkele verbinding was.”

Makkelijk scheiden

“Er zeggen wel eens mensen dat er zo makkelijk gescheiden wordt, maar nee, er wordt niet makkelijk gescheiden. Iedereen die door een echtscheiding gaat, heeft pijn en verdriet en heeft er hard aan gewerkt om het te voorkomen”, vertelt Bram.

“Bij de meeste mensen overheerst het gevoel afgewezen te zijn, dat je bij het vuilnis gezet bent. Dan kan het ook moeilijk zijn om de verbinding met God te houden en te beseffen dat Hij je niet aan de kant zet of afwijst.”

Volgens Bram ga je door vier fases heen als je gescheiden bent. De laatste fase is het opnieuw in de vrijheid staan. “Het kan zijn dat er vergeving nodig is om van fase 3 naar fase 4 te komen. Vergeving van je ex, maar misschien ook wel van jezelf. Je mag leren alles van God te verwachten en niks nodig te hebben van een andere partner om compleet te zijn.”

Het hele gesprek met Bram de Blouw kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash