De huidige generatie jongvolwassenen laat zich over het algemeen moeilijker binden aan een partner. Ook wordt er veel keuzestress in het vinden van de juiste man of vrouw. Hoe vind je nou de ware? “God wil je geloof geven dat je mag trouwen en een goede partner voor het leven vindt”, vertelt Willem de Vink in Bij Jorieke. “Tegen wie single is, wil ik zeggen: hou hoop en blijf goed rondkijken.”

Willem de Vink is samen met zijn vrouw Marian schrijver van het boek ‘Hemels Huwelijk’ dat je kunt bestellen via Kameel.nl. Als je het boek bestelt via deze link, steun je daarmee ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Goede voorbeelden

“We leven nu in een tijd waarin er zoveel mogelijkheden zijn”, vertelt Willem de Vink bij Groot Nieuws Radio. “Mensen kun je op zoveel manieren leren kennen. Vroeger had je alleen je eigen straat of klas. Nu stromen de mensen langs je heen moet je afvragen waar de ware voor jou is. Er is eigenlijk helemaal geen houvast meer over de vraag wat een relatie betekent en wat het betekent om man en vrouw voor elkaar te zijn. Soms missen goede voorbeelden in je omgeving en ontbreekt de basis die in de Bijbel te vinden is. Het is misschien een oud boek, maar de principes zijn van alle tijden.”

Jezelf liefhebben

“Het grootste probleem is misschien wel: ken je jezelf? Als je onzeker bent over jezelf, heb je nog die andere vraag: wie kan ik zijn voor de ander”, zegt Willem de Vink. Zelfveroordeling ligt daaraan ten grondslag. “Veel mensen proberen dat te camoufleren met een grote mond of dat je met andere hulpmiddelen mooi of leuk gevonden wordt. Maar het mooie van jezelf houden is dat het een gave is die God aan ons wil geven. Het mooie is dat God ons voortdurend wil bevestigen in wie we zijn. Hij zegt: jij bent mijn kind, mijn geliefde kind. Als we dat kunnen ontvangen, worden we vol van vrede en de liefde van God. En dat kunnen we doorgeven aan de ander.”

“Als je dit niet hebt, moet je voortdurend gevuld worden door de ander. Als je zeker bent van jezelf, kan je geven en hoef je niet te vragen: hou je wel van mij? Dan kun je zeggen: ik hou van jou!” Wat is er mis met de gedachte dat een ander jou gelukkig zal maken? “Je stapt in het huwelijk omdat je samen oud wil worden. Als je bij voorbaat al denkt: jij moet mij gelukkig maken, is er eigenlijk iets mis met jezelf. Hou je dan wel van jezelf, heb je rust in het feit dat je bent zoals je bent? Eigenlijk zou het andersom moeten zijn da tjij genoeg liefde hebt ontvangen van je ouders en van God, dat je overstroomt van liefde en dat kan uitdelen aan de andere. Als dat van twee kanten komt, kan het blijven overstromen.”

Jong trouwen

Een advies van Willem de Vink is ook om niet te lang te wachten. “Tegenwoordig is de economie belangrijker dan de liefde. Je hoort dat je eerst je studie moet afmaken en dat je dit en dat nog moet doen. Maar ik denk neit dat je hele ontwikkeling al klaar moet zijn. Het is juist leuk om je samen verder te ontwikkelen. Het is een avontuur, durf dat aan te gaan! Als je jong trouwt, is dat winst voor later. Je hebt niet tig relaties gehad waar verwarring kan ontstaan. Je kunt samen iets opbouwen en tot in lengte van jaren genieten.”

Het gesprek met Willem de Vink kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash