Heb je wel eens last van relatiestress? Het is een gevoel dat er iets niet oké is waardoor mensen afstand, irritatie of spanning kunnen voelen. Het kan een uiting zijn van bijvoorbeeld verdriet of boosheid. Marieke Meijer begeleidt mensen met relatieproblemen. In haar boek ‘Relatiestress’ geeft ze 10 adviezen om weer grip op de situatie te krijgen.

Een belangrijk uitgangspunt om relatiestress aan te pakken is het accepteren dat iemand iets heel belangrijk vindt, ook al begrijp je er niets van. “Je denk al snel: stel je niet zo aan, doe niet zo moeilijk. Waar de schoenen staan, onder het bed of het nachtkastje, wat maakt dat nou uit”, vertelt Marieke Meijer in Bij Jorieke. “Maar als het belangrijk is voor die ander, waarom zou je er dan geen rekening mee houden?”

Fundament

Een ander belangrijk uitgangspunt in het omgaan met relatiestress is het feit dat je geliefd bent. “Het is niet aan ons om anderen te oordelen. Jezus zegt ook: ik oordeel u niet”, vertelt Marieke. “Zo kan je ook naar anderen kijken: jij bent oké, maar ik ook, dus ik mag ook mijn eigen grenzen stellen. Als je gelooft dat Jezus gestorven is, dan ben je oké, je bent geaccepteerd en geliefd, en dat geldt dus ook voor de ander.”

Accepteren

Een voorbeeld. De man van Marieke vindt het belangrijk om een plan te hebben voor een vrije zaterdag, maar Marieke zelf vindt dat vreselijk. “Maar ik weet inmiddels dat het voor hem heel belangrijk is en dat het niet betekent dat ik weggedrukt wordt. Dus ga ik er in mee: we maken een plan voor de dag en dan zie ik later wel of ik me eraan hou of niet. Daarin zit mijn vrijheid. Andersom doet hij dat ook. (…) Als ik het niet accepteer van hem, dan schiet ik meteen in de rol van aanklager en kan er afstand komen. Als je pech hebt, ebt dat een heel weekend door.”

Het hele gesprek met Marieke Meijer kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Relatiestress’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door te bestellen via deze link, steun je het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Unsplash