Tijd voor de liefde! En dan gaat het niet om hartvormige chocolade of een grote bos rozen. Nee, in Brandstof praat Eunice met relatietherapeut Willeke van Voorst. Een relatie kan hard werken zijn, zo weet ook Willeke. Zij gelooft dat echte verbinding met jezelf en elkaar de oplossing is voor bijna elk probleem. Niet enkel tussen partners, maar ook bij andere relaties zoals tussen zussen.

Lief zijn voor jezelf is belangrijk, zegt Willeke. Ze is relatietherapeut en heeft een eigen praktijk: Leven in je relatie. “Ik had geen hekel aan mezelf ofzo, vond mezelf wel oké. Maar denk wel dat ik toch een heleboel ruis meenam in onze relatie. Een stille angst of ik wel goed genoeg was, of hij wel bij me zou blijven. En dat heb ik over de schutting bij mijn echtgenoot gedeponeerd, dat hij mij gerust moest stellen. Maar ik heb ook gezien dat dat niet werkt. Hij of zij kan je wel even geruststellen, maar die echte aanvaarding van jezelf kun je niet uitbesteden. Wij liepen al vrij snel vast in onze relatie. We zijn nu al bijna twintig jaar samen, maar hebben echt moeten knokken om dát te gaan snappen.”

Er samen doorheen

Dat een relatie hard werken kan zijn, weet Willeke dus ook echt uit de praktijk. Ze ging aan de slag om te onderzoeken waardoor de ruzies met haar echtgenoot ontstonden en waarom ze soms vastliepen in hun eigen relatie. “Een relatie vraagt onderhoud. Dat moet je ontdekken en gaan leren. Je gaat een keer vastlopen. En dan is de vraag: ga ik opgeven en loop ik weer tegen mezelf aan in een andere relatie? Of gaan ik hier met jou doorheen? En daar heb je wel twee mensen voor nodig natuurlijk, om er samen doorheen te willen.” Overigens geldt dat niet alleen voor een relatie zoals in een huwelijk. Op een luisteraarsvraag van iemand die vastloopt in de relatie met haar zus, antwoordt Willeke dat je in zo’n situatie ook prima samen in therapie kunt zoeken. “Waarom zou je alleen met je partner in relatietherapie gaan? Je zus is een super waardevol contact en je hebt een enorme geschiedenis samen. Neem haar mee, of ga eerst zelf in therapie en vraag dan of ze een keer mee gaat. Zorg dat het een eerlijk gesprek wordt zonder ruis, waarbij je allebei gehoord en gezien wordt, kwetsbaar bent. Daar wordt je vanzelf milder van.”

Luister het gesprek met Willeke hieronder.