Als je alleengaand bent, kan de vakantie een lastige periode zijn. Want met wie ga je op vakantie? Eunice Nahuis sprak dinsdagochtend met Jan van den Bosch, directeur van Beter Uit, over singlereizen. Regelmatig ontstaan er mooie relaties uit, al zijn het er niet zoveel als bij de jongerenreizen. “Het moet niet de doelstelling zijn, want het is geen koppelclubje. Je gaat met elkaar op vakantie.”

Verbinding

De christelijke reisorganisatie biedt singlereizen aan voor verschillende leeftijdscategorieën. “Vele mensen in de christelijke wereld zijn alleengaand door een aantal oorzaken. Juist daar zie ik, door het succes van reizen, dat de behoefte aan verbinding heel groot is. Van tevoren organiseren we een kennismakingsbijeenkomst, zodat mensen elkaar alvast kunnen leren kennen.”

Jan van den Bosch ziet dat onder singles juist het contact makkelijker kan verlopen. “Je hebt een gemeenschappelijke factor. Soms zeggen mensen: je bent met een paar zielepieten op reis. Kijk eens op de website, dan zie je hoe leuk en hoe goed mensen het hebben. Ik vind het mooi dat we dit mogen doen.”

Vrijheid

De groepsreizen van tegenwoordig bieden veel vrijheid. “Vroeger ging iedereen in de stad in ganzenpas achter elkaar aan. Nu zeggen onze reisleiders: ga lekker op eigen houtje de stad verkennen. Dit zijn de hoogtepunten en hier kun je naar kijken. Maar je kan ook onder begeleiding van een gids mee”, vertelt Jan van den Bosch.

“Wat we wel mooi vinden is dat we samen meditatieve momenten hebben of een avondsluiting. Maar ook daarvan zeggen we: als je er geen behoefte aan hebt, dan is dat ook prima. Onze reisleiders trainen we in het verbinden van mensen, maar ook in het vrijlaten van mensen.”

Het hele gesprek met Jan van den Bosch kun je hier terugluisteren.

In Zin in de Zomer sprak Eunice Nahuis ook met Niels van ‘t Oever, reisleider bij Amarant Reizen. Hoe is het om reisleider te zijn? Luister hier dat gesprek terug.

Beeld: Unsplash