Wat is het geheim van een goede relatie en hoe voorkom je sleur? Ook op Valentijnsdag zijn dat goede vragen om bij na te denken. Relatiecoach Paulien Timmer vertelt in De Dag Van Vandaag wat hét beste medicijn is voor als je relatie een oppepper kan gebruiken: vriendelijkheid. “Als je vriendelijk op elkaar reageert creëer je een veilige ruimte voor de relatie. Daar kan liefde heel goed op bloeien”, vertelt Paulien Timmer bij Groot Nieuws Radio.

“Ze zeggen wel eens dat een echt gelukkige relatie een ‘friendship set on fire’ is, een vriendschap in vuur en vlam. Het blijkt ook dat diepe vriendschap en intimiteit een duurzame bron van passie is. Als je denkt: we zijn slechts vrienden, dan gaat de passie weg, dan zie je die ingang naar passie ook niet. Maar die is er zeker wel.”

Passie

Een ander belangrijk punt naast vriendschap is passie. Toch wil Paulien Timmer niet de boodschap overdragen dat je daar keihard aan moet werken. “Je seksualiteit ontwikkelt zich ook. Het belangrijkste is dat je eerlijk naar elkaar blijft, dat je blijft praten, maar vooral dat je blijft volgen wat je zelf heel graag wil. Waarom iets als een sleur gaat voelen, is omdat je dezelfde dingen doet die veilig zijn. We zijn eigenlijk bang om afgewezen te worden, zeker als het op seks aankomt.”

Verbinding

“Wist je dat stellen op elk moment van de dag verzoeken om verbinding doen? Dat betekent dat je op heel veel momenten door de dag heen dingen doet of zegt die een manier zijn om contact te maken met je partner. Dat kan zijn dat je iets vraagt, dat je een hand op de schouder legt. De stellen die gelukkig zijn, gaan in 86 procent van de gevallen in op dat verzoek om verbinding. Ongelukkige stellen, die uiteindelijk ook op een scheiding afstevenen, doen dat maar 33 procent van de tijd.”

“Heel vaak herken je ze die verzoeken niet, omdat ze te klein en simpel lijken”, stelt Timmer. “Dat kan de vraag zijn: wil je me even helpen? Of: hoe zie ik eruit? Dat klinken als hele simpele vragen, maar dat kunnen openingen zijn naar verbinding. Vanuit daar kom je op die verbondenheid, en vanuit daar krijg je meer passie. Dat kun je inderdaad heel makkelijk missen.”

Het gesprek met Paulien Timmer kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash