Eenheid in verbondenheid, dat is het thema dinsdag in Bij Jorieke. Want als stel ben je helemaal één, maar het is ook belangrijk om je eigenheid te bewaren. Hoe gaat dit in jouw relatie? Gaat het vanzelf of is het zoeken voor je? Is autonomie belangrijk en hoe geef je dat vorm? “Weten wie je zelf bent is in een relatie erg belangrijk”, vertelt Cocky Drost bij Groot Nieuws Radio.

“Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties en niet een ander daarvoor verantwoordelijk te maken. Als je bijvoorbeeld altijd om bevestiging vraagt van je partner, is dat niet erg gezond voor je relatie. Je moet daarom ook zelf autonoom zijn om te zien wie je bent.”

Keuzes

Volgens verschillende psychologen is het belangrijk dat je eigen keuzes durft te maken en dat je beter kan streven naar autonomie dan naar geluk. Cocky Drost: “Het geeft vrijheid om je eigen keuzes te durven maken. Als je zelf in balans bent, kun je allerlei stressfactoren in je leven veel beter aan.”

“Alles heeft te maken of je keuzes maakt vanuit je innerlijke motivatie. Doe je dingen omdat je het wilt of omdat je denkt dat het zo moet of hoort? Wat ik in mijn praktijk zie gebeuren is dat met name vrouwen die vaak jong getrouwd zijn en alles op de rit hebben qua kinderen, gezin en huishouden er op middelbare leeftijd achterkomen dat ze hun eigen autonomie te kort hebben gedaan.”

Verbinding

“Als je je vrij voelt in je eigen relatie, kan er een verbinding tot stand komen. Maar als het niet je eigen keuzes zijn, gaat het op ten duur toch aan je knagen. Ik heb ooit een cliënt gehad die dit tien jaar heeft volgehouden. Op een gegeven moment barstte de bom. Ze zei: ik ga nu mijn eigen keuzes maken. Ze verloor daarmee ook haar eigen gevoel voor verantwoordelijkheid.”

Het hele gesprek met Cocky Drost kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Cocky Drost