In steeds meer landen worden de regels van puberteitsremmers aangescherpt. Deze hormoonblokkers worden ingezet bij de geslachtsverandering van kinderen. Daar zitten haken en ogen aan. In Nieuw-Zeeland, Zweden en Frankrijk zijn de regels voor deze hormoonblokkers aan aangescherpt. In De Nieuwe Morgen vraagt Annemarie aan journaliste Tineke van der Waal wat de gevaren kunnen zijn.

De puberteitsremmers zijn medicijnen die bij jongeren onder de huid worden geïnjecteerd. Die hebben als gevolg dat de hersenen niet langer oestrogeen of testosteron aanmaken. Ze blokkeren bij tieners het natuurlijke proces van puberteit. Dit kan je vanaf je elfde jaar krijgen. Toch scherpen meerdere landen de regels hier van aan: “Het was bedoeld als een pauzeknop. Dat je als kind meer tijd krijgt om na te denken over wie je bent. Dan hoef je niet al mee te maken dat je lichaam de verkeerde kant op ontwikkelt. Toch schrikken landen hier van terug. Dat komt omdat het middel serieuze bijwerken heeft.”

Voorbeelden van de bijwerkingen zijn: onvruchtbaarheid, verlies van seksuele functies, de botopbouw is veel minder goed en kans op depressieve patronen. Ook de hersenen blijken niet goed te ontwikkelen bij het gebruik van de puberteitsremmers.

Tineke van der Waal benaderde ook een Nederlandse genderpoli. Zij krijgen heel vaak vragen over dit thema, blijkt. Zij zeggen dat de selectie die in Nederland gebeurt, zorgvuldiger is dan in andere landen.

Het hele gesprek terugluisteren kan hier.

Beeld: Bureau Groen