Door het koppelen van statushouders aan Nederlandse gastgezinnen, wil Takecarebnb vluchtelingen een kans bieden om een netwerk op te bouwen. “Het is de perfecte manier om een land van binnenuit te leren kennen.”

Airbnb kennen veel mensen wel, maar Takecarebnb werkt net wat anders. Door een statushouder een verblijf aan te bieden bij iemand anders, krijgt hij of zij een kans om te integreren en een netwerk op te bouwen.  Zowel vluchtelingen als gastgezinnen kunnen zich online inschrijven, waarna er een match gemaakt wordt. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verblijf van drie maanden.

Drie maanden, dat is wel iets meer dan de gemiddelde Airbnb-overnachting. “Niet iedereen kan of wil dit doen”, vertelt directeur Robert Zaal in De Nieuwe Morgen. “Je krijgt er een huisgenoot bij en dat heeft consequenties. Dat betekent dat je je allebei drie maanden moet aanpassen. Maar het lukt eigenlijk wonderwel goed.”

Kleine dingen

“Je gunt iedereen zo’n ontmoeting”, zegt hij. “Zowel het gastgezin als de gast. Het is de perfecte manier om een land van binnenuit te leren kennen.” Dat kan in hele kleine dingen zitten: “Bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel. Of de hond die op de bank ligt en zijn eigen plekje heeft. Er zijn zoveel onderdelen waarvan wij ons niet bewust zijn dat het onze cultuur is.”

Zelf heeft hij een halfjaar onderdak geboden uit een jonge man uit Jemen. “Het is een verrijking voor mijn leven, ook voor mijn omgeving. Iedereen is indirect geconfronteerd met zijn aanwezigheid. Daarmee hebben abstracte thema’s als migratiebeleid en vluchtelingenproblematiek een gezicht gekregen.”