Je hebt het vast wel eens meegemaakt: op vakantie loop je een prachtige kerk binnen, maar je moet wel je schouders bedekken. Of je komt in een tempel en je schoenen moeten uit. Respecteer je dat of banjer je gewoon verder? “Het kan overkomen als schoffering of lichte belediging van je gastheer als je dat weigert”, vertelt dominee Simon van der Lugt uit Delft. Hij deed veel onderzoek naar de interreligieuze dialoog.

Van der Lugt heeft veel jonge christenen meegenomen op excursie naar tempels, hij heeft daardoor veel ervaring in de ontmoeting tussen verschillende religies. Zijn advies is om op vakantie altijd kennis te maken met andere culturen en religies. “Ik vind nieuwsgierigheid een buitengewoon gunstige eigenschap van een mens. Als je meer leert hoe de diversiteit van de wereld in elkaar zit, dan is dat alleen maar goed voor jezelf.”

Waar ligt de grens voor een christen? “Als christen heb je maar één grens: dat je niet meedoet aan de verering van andere goden. (…) Je moet gewoon goed kijken wat er precies gebeurt en nieuwsgierig doorvragen naar de betekenis. Dan kun je beslissen of je daar aan meedoet of niet. Schoenen uitdoen in een heilig gebouw zou ik zeker doen, want dat heeft helemaal niet te maken met het vereren van andere goden.”

Het hele gesprek met Simon van der Lugt kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash