In het Luthermuseum wordt het erfgoed van Maarten Luther en zijn volgelingen eindelijk toegankelijk gemaakt voor het grote publiek.

Zaterdag wordt het museum geopend in gebouw Wittenberg in Amsterdam. In het museum zijn schilderijen, portretten en veel zilverwerk te vinden. Deze zijn in het bezit van de Lutherse Kerk. Tot voor kort waren deze zeer beperkt toegankelijk.

“In het museum begin je met de rol die Luther gespeeld heeft bij de Reformatie”, zegt Tonko Grever. Hij leidde het project in opdracht van Stichting Luthermuseum. “Het is een prachtig schilderij die in een notendop laat zien waar het om gaat: Luther die zijn stellingen op de poort schrijft. En zijn ganzenveer reikt tot aan Rome, waar de paus er last van heeft.”

Talrijk

Het valt hem op dat lutheranen nu een relatief bescheiden onderdeel van de PKN vormen: “In het verleden waren zij talrijk. In de zeventiende eeuw was 19 procent van alle Amsterdammers lutheraan. Zodoende hebben ze ook veel sporen nagelaten in de stad en in de rest van Nederland.”

Alleen al het gebouw Wittenberg, een voormalig bejaardentehuis, is al een bezoekje waard volgens Grever. Dit is het voormalig Evangelisch-Luthers Diaconie Oude Mannen- en Vrouwenhuis. “Het is een bijzonder gebouw en goed in elkaar gezet. Hoe langer ik er rondloop, hoe meer ik er van ga genieten. Van hoe bijvoorbeeld het licht prachtig naar binnen valt, ook in de kerkzaal.”

Beluister het interview:

 

Beeld: Freek Houweling