Zomerkampen voor kinderen en tieners zijn populairder dan ooit. Ook het zomerkamp van stichting Kaleb zat binnen een paar dagen helemaal vol. Al bijna zestig jaar organiseert Kaleb kampen om kinderen een zorgeloze en opbouwende week te bezorgen. Aan het roer van de organisatie staat Timo Gerritsen. Het was zijn vader – Ron Gerritsen – die startte met de organisatie van de zomerkampen.

Plakplaatjes

“In de Bijbel ontdekte hij wat de waarheid is. Hij kon wel met z’n kop door het plafond gaan, zo gelukkig was hij”, vertelt Timo Gerritsen maandag bij Groot Nieuws Radio. “Niet veel later krijgt hij een droom. In die droom zag hij kinderen die bij een rots werden gebracht, in veiligheid. De droom heeft hij zo geïnterpreteerd dat hij kinderen bij Jezus wilde brengen. Hij is direct de straat op gegaan met een flanellen bord met plakplaatjes. Hij is kinderen in de achterstandswijken gaan vertellen over Jezus.”

Geen barrière

Die kinderen gingen vanwege de financiële situatie nooit op vakantie. Ron Gerritsen is toen een boer gaan bellen met de vraag: kunnen we bij jou terecht? Zo is het zomerkamp ontstaan. “Inmiddels is Kaleb een organisatie die allerlei activiteiten organiseert voor jongeren tussen de 8 en 26 jaar. Met als hoogtepunt in het jaar het zomerkamp”, vertelt Timo.

Nog steeds zet Kaleb zich in voor mensen die het financieel niet zo breed hebben. “Mensen die het zomerkamp niet kunnen betalen, kunnen gebruik maken van het zogenaamde Kaleb-potje. Het ideaal van mijn vader, dat mensen die het kamp niet kunnen betalen toch mee kunnen, dat willen we tot in lengte van dagen erin houden. Iedereen moet meekunnen, van deelnemers tot leiding. Er moet geen financiële barrière zijn.”

Geen christen

Volgens Annette Kastelein, coördinator van de zomerkampen van Kaleb, is tien procent van de deelnemers nog geen christen. Ze worden meegenomen door hun vrienden en vriendinnen die vertellen hoe gaaf de kampen zijn.

Hoe zien de kampdagen eruit? “Het feit dat we met de boot gaan, dat voelt al alsof we naar het buitenland gaan. Bij aankomst op Schiermonnikoog staat de leiding verkleed in het thema hun groep op te wachten. Iedere groep gaat naar hun eigen boerderij. Vervolgens hebben we de hele week een spetterend programma. ‘s Morgens staan we op tijd op en hebben we goede bijbelstudies. We gaan dan ook in groepjes uiteen.”

Mobieltje

Een aantal jaar geleden werd een belangrijke regel ingevoerd: de kinderen en tieners mogen geen mobieltje meer meenemen. “Op kamp willen we graag met elkaar zijn, dus heerlijk spelletjes doen zoals gezelschapsspellen en de zeskampen. Dan is de mobiel een stoorzender. Er zijn tieners die het toch proberen om een mobiel mee te nemen. Dan lopen ze het gevaar dat ‘ie wordt afgenomen. Ze krijgen hun mobiel dan weer terug als we op de boot zijn.”

Het hele gesprek met Timo Gerritsen en Annette Kastelein kun je hier terugluisteren.

Beeld: Groot Nieuws Radio