Een fietspad met gaten of een stoep met loszittende tegels: veel straten, paden en stoepen in Nederland kunnen wel wat onderhoud gebruiken. Met name voor ouderen is het lastig als ze daar onderweg mee te maken krijgen, zegt seniorenorganisatie KBO-PCB.

Uit onderzoek blijkt dat het afgelopen jaar 2.500 mensen op de spoedeisende hulp terechtkwamen omdat zij struikelden over obstakels, boomwortels of losliggende stoeptegels in hun eigen omgeving, vertelt directeur Ingrid Rep van de KBO-PCB in De Nieuwe Morgen. Daarom roept de organisatie ‘De Gebroken Stoeptegel’ in het leven.

Mensen worden opgeroepen om ergernissen of belemmeringen in het straatbeeld, voorzien van een foto, naar hen op te sturen. De gemeente die uiteindelijk de meeste ‘aanmoediging’ nodig heeft om dit soort situaties op te lossen, krijgt uiteindelijk de tegel overhandigd.

“Het is een taak van de gemeente om te zorgen dat de veiligheid voor inwoners gegarandeerd is”, vertelt Rep. “Als mensen zich melden omdat er bijvoorbeeld stoeptegels liggen, en dat doen ze toch best vaak, is het wel het verzoek aan de gemeente om dat zo snel mogelijk te repareren. Want ouderen worden er bang van en durven minder goed dat ommetje te maken, zeker als ze al een keer gevallen zijn en iets gebroken hebben.”

Helaas pakt niet elke gemeente dit soort meldingen gelijk op. “Dat kunnen we ons ook wel een beetje voorstellen omdat ze veel aan hun hoofd hebben. Maar toch willen we ze met deze actie oproepen om dit niet uit het oog te verliezen omdat het voor ouderen erg belangrijk is.”

Beluister het gesprek: