
Militair Robert deelt hoe hij hoopvol blijft in een onzekere wereld
1 juli 2025De wereld is onrustig. Er is oorlog in Oekraïne, spanningen in het Midden-Oosten en ook in Nederland groeit het besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Dat geldt ook voor reservist Robert de Bron, die als militair én als christen een bijzondere kijk heeft op deze spannende tijd. Hij vertelt erover in De Dag Van Vandaag.
Tussen defensie en discipelschap
Robert werkt als militair bij de Luchtmobiele Brigade, maar is ook theoloog en voorganger geweest. Een opvallende combinatie, erkent hij zelf: “Mijn persoonlijke zoektocht begon bij de Luchtmobiele. Ik zat daar letterlijk een boekje te lezen over wie Jezus nou is toen ik 21 was.”
Na zijn bekering verliet hij het leger tijdelijk, volgde een Bijbelschool, werd gedoopt, studeerde theologie en werkte als voorganger. Inmiddels is hij terug bij Defensie, waar hij reservist is bij de Natres én jongeren coacht via Kingdom Military Training, zijn eigen leiderschapsinitiatief.
Vrede als motivatie
Christen zijn én militair: voor sommigen een lastige combinatie. Maar Robert weet waarom hij het doet. “Ik denk dat het heel erg belangrijk is dat we voor vrede zijn en voor veiligheid. Geweld wordt alleen toegepast als het echt moet.” Zijn hart is duidelijk: “Gelukkig zijn de vredestichters,” verwijst hij naar de woorden van Jezus. “Onze hoofdtaak is bewaken en beveiligen – dat is je eerste motivatie.”
Robert is vader van vijf kinderen. Het wereldnieuws dringt ook zijn huis binnen: “De kinderen krijgen het ook allemaal mee. Dus er wordt thuis over gesproken.” Zelf volgt hij het nieuws niet constant. “Mocht ik opgeroepen worden, dan hoor ik dat wel via Defensie.” Wat hij wél belangrijk vindt: zijn kinderen leren om hun hoop niet te vestigen op veiligheid of politiek, maar op hun geloof. “We geven alleen maar meer mee: hou vast aan ons geloof.”
Niet van de wereld, maar wel erin
Voor veel mensen voelt oorlog nog ver weg. Maar dat is niet vanzelfsprekend, vindt Robert. “Mensen hebben jarenlang geleefd met: mij overkomt niks. Maar nu zie je dat mensen gaan zoeken, omdat ze geen controle meer hebben.” En juist daarin ziet hij iets hoopvols. “Je ziet veel openheid voor het geloof.”
Hoe combineer je vertrouwen op God met realistische voorbereiding? Robert blijft nuchter én gelovig. “We zijn niet van deze wereld, maar wel in deze wereld. Dus we kunnen niet leven met het idee dat ons niets overkomt. Er is nog steeds dood en ziekte.” Juist daarom vindt hij het belangrijk dat mensen beide serieus nemen: geloof én verantwoordelijkheid.
Meer tijd voor verdieping
In zijn eigen leven en in zijn gezin zoekt Robert steeds meer verdieping. “We besteden meer tijd aan het geloof. Wat betekent dat voor ons? Hoe kunnen we volhouden als alles om ons heen wankelt?”
Voor luisteraars die onrustig worden van het nieuws heeft hij een bemoedigende boodschap: “Keer terug naar God. Breng meer tijd door in het Woord en in gebed en zorg dat jouw zekerheid echt in je geloof ligt.” Want één ding weet hij zeker: “God heerst nog steeds.”