Het geweld van terreurorganisatie Boko Haram in Nigeria laait weer op, zo was pas te lezen in Trouw. Maar is Boko Haram ooit weggeweest? Dat vroeg Klaas Muurling van Open Doors zich af in De Nieuwe Morgen. Op 19 februari  is het twee jaar geleden dat Lea Sharibu, een Nigeriaanse vrouw, samen met honderd andere meisje werd ontvoerd. Ze zit nog steeds vast, is inmiddels gedwongen tot een huwelijk met een Boko Haram strijder en heeft twee kinderen. En dat laat zien dat Boko Haram nog lang niet tot de verleden tijd behoort.

Moeilijk te verslaan

“Lea wordt vastgehouden omdat ze weigerde haar geloof te verloochenen”, vertelde Klaas Muurling bij Groot Nieuws Radio. De president van Nigeria, Muhammed Buhari heeft veel gedaan om haar vrij te krijgen maar dat is niet gelukt. Boko Haram effectief bestrijden lijkt vrijwel onmogelijk; dat in de noordelijke provincies de Sharia – wetgeving geldt is daar een oorzaak van en lokale overheden maken achter de schermen afspraken waardoor extremisten de hand boven het hoofd wordt gehouden.

De terreurorganisatie is ook moeilijk te verslaan omdat aanhangers in afgelegen gebieden zitten waar het leger zich heeft teruggetrokken en dus heeft Boko Haram weer vrij spel. Bovendien zijn er banden met andere terreurorganisaties, zoals IS. Inmiddels verspreid het geweld zich ook over andere landen in West-Afrika, zoals in de grensgebieden met Kameroen maar ook in Burkina Faso waar afgelopen zondag nog 24 kerkgangers omkwamen bij een terroristische aanslag.

Pijnlijk

In Nigeria werd vorige maand een voorganger ontvoerd en gedood. Buhari nuanceerde in een herdenkingstoespraak de kracht van Boko Haram en dat is bijzonder pijnlijk volgens Klaas Muurling. “Hij zegt eigenlijk in een herdenkingstoespraak dat het geweld in Nigeria wel meevalt en dat Boko Haram geen grote bedreiging meer is. Dat zijn niet echt woorden die de familie goed doen. De voorganger werd op 2 januari ontvoerd en de volgende dag mocht hij bellen met het thuisfront. Er werd 200.000 dollar losgeld gevraagd maar slechts een derde werd bij elkaar gebracht. Toen hij ook nog eens weigerde zijn geloof op te geven, werd hij gedood.”

De kerk in Nigeria is groot, er zijn miljoenen christenen, maar het land is door terrorisme zeer onveilig. Open Doors vraagt speciaal gebed voor christenen in het zuiden van het land – waar relatief veel vrijheid is – dat zij omzien naar hun geloofsgenoten in het noorden.

Het hele gesprek met Open Doors over de situatie in Nigeria kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash