Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om op dit moment christen te zijn in Afghanistan. Sinds de Taliban de macht overnam in het land, verandert de situatie bijna ieder uur. Gisteren voerde Nederland de laatste evacuatievlucht uit vanuit de hoofdstad Kabul. Een moeilijk besluit, gaf demissionair premier Rutte aan in een korte persconferentie. Tegelijkertijd is het voor christenen in het land nooit makkelijk geweest, ook niet voordat de Taliban de macht greep. Afghanistan staat steevast hoog op de lijsten van christenvervolging. Lukas Kramer sprak erover met André van Grol, directeur van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk). 

“We weten dat er een aantal duizenden christenen zijn, vaak jonge mensen, die in het geheim samen komen. Die groepen hebben het op dit moment heel moeilijk. Een deel is op de vlucht, zit ondergedoken of zit op geheime locaties. En dat verandert ook ieder uur. De kerk was altijd al ondergronds in Afghanistan, maar vergeet niet dat de Taliban een heel andere agenda heeft dan de vorige regering. Ik zou het omschrijven als dat ze niets anders willen dan het vernietigen van Gods Koninkrijk. Het invoeren van de sharia staat daar namelijk recht tegenover. Dat betekent dat nu actief gezocht wordt naar ‘afvalligen.’ Dat maakt de situatie echt anders. En geldt overigens niet alleen voor christenen, maar ook voor moslims die anders denken.”

“Er zijn christenen die juist nu bewust kiezen in Afghanistan te blijven. We kunnen wel weg gaan, maar wie vertelt hen dan nog het evangelie? Daar is moed én Gods aanwezigheid voor nodig. Dat maakt ze geen betere christen of zo, maar ze leven echt bewust op deze manier. De grootste groep onbereikten is de Taliban zelf, vertelde iemand ons, en ook zij moeten het evangelie horen. Ik als Nederlander, in een vrij land, kan me dit heel moeilijk voorstellen.”

Is er dan íets dat we vanuit Nederland voor hen kunnen doen? “Het wordt vaker gezegd, maar ik roep echt sterk op tot gebed. Dat we als een muur om ze heen staan, en vragen dat ze Gods aanwezigheid mogen ervaren. Het zijn ook gewoon mensen, met kinderen, die in angst leven. Daarnaast wil ik vragen dat Nederlandse christenen bidden voor iedereen die betrokken is bij het in veiligheid brengen van Afghaanse christenen; dat ze wijsheid krijgen in deze spannende en stressvolle tijd.”

Luister hier het hele gesprek met André van Grol terug:

Afbeelding: Unsplash.com