De strijd lijkt gestreden maar helemaal zeker kun je daar niet van zijn. Amerikadeskundige Wim Kranendonk gaf in De Nieuwe Morgen woensdag zijn visie op de voorlopige uitslag van de Democratische voorverkiezingen in de VS. Joe Biden en Bernie Sanders zijn de grote winnaars van Super Tuesday, de dag waarop 14 deelstaten hun kandidaat kiezen.

Iets te kiezen

Joe Biden maakte in een aantal staten een grote comeback maar daarmee is de noodzakelijke helft plus een nog niet binnen, benadrukt Kranendonk bij Groot Nieuws Radio. Er valt echt iets te kiezen omdat Biden het gematigde midden zoekt terwijl Sanders meer de linkervleugel van de partij, de progressieve Democraten mobiliseert. “De grote zorg van veel Democraten is dat wanneer Sanders gaat winnen, hij door zijn progressieve ideeën twijfelende kiezers in de armen van Trump drijft.”

Comeback

De overige deelnemers aan de Democratische voorverkiezingen -er waren er vijf- doen nog nauwelijks mee in de strijd om de kandidatuur. Het kan lang duren voordat de definitieve uitslag er is en voorspellingen zeggen ook niet alles: “Ook is duidelijk dat in staten waar je heel vroeg -vooraf- mocht stemmen, Sanders won van Biden. Maar mensen die sinds zaterdag (29 februari) mochten stemmen, stemden dat ineens op Biden. Dus zijn overwinning in South-Carolina zaterdag heeft hem heel erg goed gedaan en hem een opmerkelijke comeback bezorgd.”

Zowel Joe Biden als Bernie Sanders moeten -via hun stemmers- meer dan de helft van de gedelegeerden achter zich krijgen om uiteindelijk de overwinning te boeken. Beiden hebben dat helemaal nog niet. “Dat kan zelfs duren tot aan het Congres”, aldus Kranendonk. Dat partijcongres van de Democraten is in juli; dinsdag 3 november 2020 zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het hele gesprek met Amerikadeskundige Wim Kranendonk kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels.com