Een grote oranje jerrycan: dat is wat Tiemen Westerduin in zijn keuken heeft staan. Het is een herinnering aan dat God ons wil gebruiken om Zijn woord waar te maken. Hij werkt voor Compassion en komt daar veel situaties van extreme armoede tegen. Achter de jerrycan schuilt een verhaal dat levens veranderde, vertelde Tiemen in Brandstof.

“We waren op bezoek bij een project in Togo. Daar ontmoetten we een hoogzwangere vrouw, Pauline, die elke dag meerdere keren 4 kilometer moest lopen met een zware jerrycan water. En dat is zwaar, ze vertelde dat haar rug pijn deed. Maar ze moest wel, want het was de dichtstbijzijnde waterput en je kunt niet zonder water. Toen ik met haar in gesprek was, zag ik op haar muur staan: Het is God die mij redt. Ik vroeg: ‘Hoe kun je dat er nou op schrijven?’ Ze snapte bijna de vraag niet, ‘als God mijn God niet was, was ik er niet geweest! Hij is mijn vreugde, mijn toekomst.’ Ik heb haar jerrycan gekocht, die hele grote oranje jerrycan van wel 25 liter water. Die staat in mijn keuken. Als ik de kraan opendraai wil ik mij ervan bewust zijn dat mensen als Pauline die 4 km moeten lopen voor slok water. Ik wil het niet vergeten. Het leert mij ook om dankbaar te zijn. En tegelijkertijd herinnert het aan de vraag: wat kan ik hiermee?”

God roept ons

“Als ik daar ben dan raken de verhalen me diep. En tegelijkertijd weet ik, dat als ik mijn leven in Nederland instap het weer naar de achtergrond kan gaan. Het is niet verkeerd om weer te wennen aan de rijkdom en luxe die we hier hebben. Het verliezen van betrokkenheid op hen die dat niet hebben, dat is wel verkeerd. God heeft mij en ons allemaal geroepen, om niet te vergeten wat gebroken is en om herstel te brengen. Dat is mijn verlangen.”

Dat verlangen is Tiemens drijfveer bij zijn werk voor Compassion, maar ook daarbuiten. “Hij heeft mij gebruikt om Zijn woord waar te maken. Dat is heel vaak zo. We zijn als gezin de zoon van Pauline gaan sponsoren. We schrijven nu met haar en haar man. Het mooie is: Pauline dankt de Heer dat God omziet. Een waterput nu dichtbij, dankzij mijn broer die ook op de reis mee was. God is een God van redding, van bevrijding, van herstel. Hij doet dat door ons heen. Door iedereen die nu luistert. Als wij ons laten raken door wat we zien en kijken waar kunnen wij onze verantwoordelijkheid pakken, dan kunnen we onderdeel worden van die God die redt!”

Luister het hele gesprek met Tiemen met nog meer inspirerende en bijzondere verhalen hieronder terug. Ook wordt er alvast een tipje van de sluier opgelicht van een actieweek die Compassion en Groot Nieuws Radio binnenkort samen organiseren.