Garages gebruiken nogal eens trucs om je een hogere rekening te bezorgen bij de APK-keuring van je auto. En daarom raadt de Consumentenbond aan om een second opinion aan te vragen, zeker als je een oudere auto hebt. Waar moet je op letten als je auto gekeurd moet worden zodat je niet misleid wordt?

Duistere wereld

“We merken vaak dat klanten helemaal geen idee hebben hoe een onderkant van een auto eruit ziet. Er kan dan van alles aan de klant verteld worden wat er aan die auto zou mankeren”, vertelt garagehouder Gert Lagerweij. “Voor de klant is de autowereld een duistere wereld. De garage kan – als ze dat willen – daar misbruik van maken.”

Zelf neemt Gert zijn klanten mee “op reis onder de auto door”, vertelt hij. “We gaan eerst de auto helemaal in kaart brengen voor we überhaupt iets gaan doen.” Vervolgens krijgt de klant een fotoreportage of – als de rekening hoog gaat worden – een uitnodiging om samen naar de auto te gaan kijken.

Klik met de garage

De belangrijkste tip van Gert Lagerweij is bij vrienden en familie na te vragen wat voor hen een goed garagebedrijf is. “Dat is een belangrijk ding. Dan is het zaak voor klanten om naar binnen te gaan en om na te gaan of je een klik hebt met de garagehouder. Dat je denkt: dit bedrijf vertrouw ik.”

Een tweede tip is om te vragen om een gespecificeerde opgave en een fotoreportage. “Vraag of je even mee mag kijken met de monteur, die je het even aanwijst. Dat hoeft niet zozeer vanuit wantrouwen te zijn, maar wel dat je begrijpt waar over gesproken wordt. De monteur kan prima een klant meenemen onder de auto om dingen aan te wijzen, dat is geen probleem.”

Het hele gesprek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash