Moet de coronapas nu wel of niet verplicht worden om kerkdiensten te bezoeken? De meningen zijn verdeeld, maar de Belgische predikant Tom Schepers heeft er zo zijn ideeën over. “De kerk doet zichzelf tekort als ze zichzelf vergelijkt met horeca en theater”, zegt hij tegen presentator Marien in De Dag Van Vandaag.

Voor de manier waarop de regels bepaald worden maakt Tom een vergelijking met de piramide van Maslow.  Primaire levensbehoeften zijn boodschappen, familiebezoek en gezondheidszorg waarvoor invoering van een coronapas uitgesloten is. Voor minder belangrijke behoeften als horeca en theater is het coronatoegangsbewijs wel vereist.

Spirituele behoefte

De vraag of de kerk tot de primaire levensbehoeften behoort, beantwoordt Tom bevestigend. “We mogen ons als kerk zien als een noodzakelijke spirituele levensbehoefte”, zegt hij. “Op het nieuws werd verteld dat een kwart van de mensen in een dip zit. Jezus zegt: een mens leeft niet van brood alleen. Dus je kunt wel genoeg eten hebben, maar we hebben meer nodig.”

Discussie

Tom, die ook regelmatig in Nederland komt, ziet een duidelijk verschil tussen hoe Belgische en Nederlandse christenen op de coronacrisis reageren. “In België is de discussie een stuk minder heftig dan in Nederland”, vertelt hij. “Ik wil de christenen oproepen de rol op zich te nemen die Jezus hen heeft gegeven, als vredestichters. En laten we vooral op zoek gaan naar verbinding en vrede, want ook daar zijn we toe geroepen.”